В събота се открива СинеЛибри 2022

07.10.2022 г.
В събота се открива СинеЛибри 2022Броени часове ни делят от старта на осмото издание на кино-литературния фестивал Синелибри, който тази година се провежда под мотото „Преоткритото време“ в София и още шест града в страната: Пловдив (14-30 октомври), Варна (14-30 октомври), Велико Търновo (21-30 октомври), Бургас (21 – 30 октомври), Габрово (20-23 октомври), Стара Загора (8-15 октомври).

Официалният старт на Синелибри в столицата е на 8 октомври, събота, точно в 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата.

Екстравагантен танцов пърформанс, дело на Коста Каракашян, ще открие тържествената вечер, последван от встъпителна реч на Жаклин Вагенщайн, директор и главен селекционер на фестивала. Венец на вечерта ще бъде предпремиерната прожекция на дебютния пълнометражен филм на режисьора визионер Теодор Ушев, която ще се състои в присъствието на екипа на продукцията.

За първи път от 2015 г. насам Синелибри започва с български филм, при това включен в конкурсната програма. Заглавието ф1.618 („φ1.618“) е пряка препратка към идеята за златното сечение, което съвсем не е само математическо понятие, но и символ на хармонията и съвършенството в природата, науката и изкуството. Филмът е изкусна и находчива адаптация на романа „Пумпал” от Владислав Тодоров: брутална антиутопична приказка, в която смешното спъва страшното, иронията разваля магиите, абсурдът добива желязна логика, а езикът издевателства с чудото на творението, наречено човек. Действието ни пренася в незнайното бъдеще, в предела на човешката история, където в утробата на мрака се крие… щастливият край.

На 10 октомври в кино „Люмиер“ е националната премиера на документалния филм „Теодор Ушев: Невидими връзки“ в присъствието на режисьора Борислав Колев, сценаристката и продуцент на филма Мария Ландова и на самия Теодор Ушев. Копродукция на Канада и България, филмът е селектиран за участие във фестивала на новото кино в Монреал и проследява развитието на световноизвестния автор на анимационно кино и визуален артист.

Ценителите на първокласното европейско кино трябва да включат в програмата си „Петер фон Кант“ - последния филм на изтънчения провокатор на френското кино Франсоа Озон, виртуозна интерпретация на шедьовъра „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Райнер Фасбиндер. Изключително продуктивната кариера на Фасбиндер, чиято запазена марка е социалната критика, е неразделна от неговия шеметен, разкрепостен и саморазрушителен начин на живот. Официалната премиера на „Петер фон Кант“ е на 11 октомври от 19:30 ч. в РЦСИ Топлоцентрала. В рамките на събитието ще разговаряме с проф. Пламен Марков, режисьор на постановката „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Театър „София“, ще ни гостуват и актриси, участващи в спектакъла. След  това ще бъде излъчен филмът на Озон, предизвикал фурор на фестивала Берлинале.

Другата грандиозна кинопремиера в зала 1 на НДК тази година ще се състои на 21 октомври непосредствено след церемонията по награждаване на лауреатите от международния конкурс за пълнометражен игрален филм, конкурса за документален филм и състезанието за костюми. Става дума за психологическата драма „Синът“ на световноизвестния драматург Флориан Зелер, номинирана за „Златен лъв“. Филмът се отличава с невероятен кастинг в лицето на Хю Джакман, Ванеса Кърби, Антъни Хопкинс, Лора Дърн.

Текат записвания за двудневния курс на тема „От идеята до големия екран“, който ще се проведе на 29 и 30 октомври, в рамките на Синелибри. Курсът се състои от два мастъркласа, предлагащи синтезирано знание за основите на реализацията на един филм. Лектори са Александър Чобанов, известен сценарист и писател и Владимир Тодоров, художник и илюстратор с многогодишен опит в игралното и анимационното кино и редица международни успехи. Билетите за двудневния курс са в продажба тук: https://epaygo.bg/2204905661

Паралелното дигитално издание на Синелибри гарантира възможност максимално широк кръг от зрители от цялата страна, включително от уязвимите групи, да се насладят на майсторски осъществени литературни адаптации, дело на кинотворци от различни поколения. 35 филма от програмата на фестивала ще са налични на платформата neterra.tv/plus в интервала 8-30 октомври, в т.ч. ирландското предложение за „Оскар“ - „Мълчаливото момиче“ ("The Quiet Girl", 2022) на реж. Колъм Баред, блестящата биографична драма „Пактът“ ("The Pact", 2021) на датския режисьор Биле Аугуст, амбициозната копродукция „Осемте планини“ (Италия - Белгия - Франция, 2022), въздействащата адаптация по романа „Лимонов сладкиш с маково семе“ (Испания - Люксембург, 2021), загадъчната история „Дневникът на подправките“ ("Il diario di spezie", Италия, 2021), проникновената френско-белгийска драма „Сбогом, господин Хафман“, документалните филми за Милан Кундера и Сол Белоу и др.

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Билети за всички прожекции и фестивални събития можете да си набавите оттук: https://epaygo.bg/3709766830.
Пълната програма по градове, кина, заглавия, дни и часове на прожекциите може да следите на kino.dir.bg (зеленото падащо меню "Киносалони"). Официалната уебстраница на фестивала е cinelibri.com.
Copyright © 2024 Dir.bg.