Киномания 2022 от 17 ноември

06.11.2022 г.
Киномания 2022 от 17 ноемвриФилмовата панорама “Киномания” предстои от 17 ноември до 4 декември в София и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години, златни класики и български премиери. Владимир Трифонов, програматор на фестивала, разказа подробности на пресконференция в НДК този петък:

Традицията "Киномания" да бъде открита с български филм ще бъде спазена. Това е "Майка" на Зорница София, който търси смисъла на това да бъдем родители.

Италианският актьор и режисьор Микеле Плачидо пристига в България за тазгодишното издание. Звездата ще кацне у нас на 19 ноември, за да се срещне със своите почитатели и да представи своя филм "Сянката на Караваджо". Прожекцията в зала 1 на НДК ще бъде първата извън Италия. "След Антонио Бандерас и Дейвид Линч, които имахме късмета да ни гостуват в един и същи ден преди 14 години - през 2008-ма, не сме имали такава голяма звезда. Но в България той не е толкова популярен като режисьор, а това е неговият 14-и филм като режисьор. Той снима зад камерата от 1990 г.", отбеляза Трифонов.

Сред първите обявени заглавия са автобиографичен филм на Стивън Спилбърг - "Семейство Фейбълман", "Идиотският триъгълник" на Рубен Йостлунд (със Златна палма от Кан), "Нейната дума" на германската режисьорка Мария Шрадер, "Успех, Лио Гранд!" на австралийката Софи Хайд, документалният "Moonage Daydream" за Дейвид Боуи, "Баншите от Инишерин" на Мартин Макдона, комедията "Суша" на Паоло Вирдзи и др.

Очакват ни общо 33 заглавия, 5 премиери в зала 1, няколко забележителни френски филма в рамките на Фестивала на френското кино - на 18 ноември го открива "Брат и сестра" на Арно Деплешен, в него е и крими комедията "Маскарад" с Изабел Аджани и Пиер Нине, както и комедията "Умами" с Жерар Депардийо; ще има и златни класики като "Дискретният чар на буржоазията" (1972) на Бунюел, "Теорема" (1968) на Пазолини, "Нощта на игуаната" (1964) на Джон Хюстън, "Едно дете чака" (1963) на Джон Касаветис с Джуди Гарланд, филми на Годар и Трюфо; и още - хитове от последните две години и специално онлайн издание, което ще започне на 21 ноември.

Сред интригуващите заглавия е трилърът "Момчето от Рая" ("Cairo Conspiracy", копродукция на Швеция, Финландия, Дания и Франция, 2022) на шведския режисьор Тарик Салех - метафора за политизирането на религията. В селекцията виждаме и крос-културната романтична комедия "Какво общо има тук любовта??" на пакистанеца Шехар Капур, с участието на Лили Джеймс и Ема Томпсън. Психотрилърът "Опрощение" пък е сатира за "сладкия" живот на привилегированите от Джон Майкъл Макдона, брата на Мартин Макдона, с участието на Рейф Файнс и Джесика Частейн.

Вижте и пълната програма на сайта на Киномания 2022. За някои от заглавията билетите вече са в продажба. Кинопанорамата ще се проведе в София (зала 1 на НДК, кино Люмиер, Дом на киното, филмотечно кино Одеон, Евро Синема, G8 Cinema, кино Влайкова и зала Славейков на Френски институт), Пловдив (Lucky Дом на киното) и Варна (Фестивален и конгресен център).

Всичко това се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Copyright © 2024 Dir.bg.