Четвърти кинофестивал на Българския културен институт в Лондон

19.11.2022 г.
Четвърти кинофестивал на Българския културен институт в ЛондонЛегендарната Джералдин Чаплин е специален гост на четвъртия кинофестивал, организиран от Българския културен институт в Лондон и ще представи филма на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „Босият император“, копродукция с България.

Филмът е продължение на емблематичната комедия „Белгийският крал“ със световна премиера във Венеция, номинация за европейска филмова комедия на ЕФА и участие в над 150 фестивали от цял свят. Проследяват се премеждията на последния крал на Белгия, който е на дипломатическа мисия в Истанбул по повод преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, но след соларна буря, след която се преустановяват самолетните полети и мобилните комуникации, съчетана с желанието на Валония да се отдели от Белгия, кралят е принуден да се опита да стигне до кралството си по суша, прекосявайки Балканите.

Босият император“ намира краля, заедно с антуража му, на изолиран остров в Адриатика след инцидент в Сараево. Островът е превърнат в санаториум и ръководен от авторитарен доктор, който очаква провъзгласяването на Нова Европа от националистически сили, които намират в обитателите на санаториума новия император...

И двата филма са копродукция между Белгия, Нидерландия и България, като „Босият император“ е копродукция и с Хърватия и заснет изцяло на любимия остров на Тито - Бриюни. В ролята на белгийския крал блести Петер ван ден Бегин, а в „Босият император“ запомнящо присъствие оставят Джералдин Чаплин и Удо Кир.

Български копродуценти на филмите са Мира Сталева и Стефан Китанов (Арт Фест) с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Те ще придружат Джералдин Чаплин и Джесика Удуърт на специалните прожекции на двата филма в рамките на четвъртата кинопанорама Лондон-София, организирана от Българския културен институт в Лондон в партньорство с международния филмов фестивал "София Филм Фест" на 20 ноември 2022 г.
Прожекцията на "Белгийският крал" (94 мин.) е от 18:00 ч., а на "Босият император" (98 мин.) - от 19:50 ч.

Вечерта ще бъде модерирана от Филип Бeргсон, представляващ Би Би Си и член на британското дружество на критиците. Входът е свободен.

* * * * * * *

78-годишната Джералдин Чаплин е американска звезда и носител на световни награди за едни от най-гледаните и обичани в историята филми, като “Доктор Живаго” (1965), “Нашвил” (1975) и много други. Последното й участие е в два епизода от трети сезон (2019 г.) на британския сериал на Нетфликс “Короната”, в ролята на скандалната г-жа Уолис Симпсън. Живее в Маями, Мадрид и малко градче в Швейцария.

Кинопанорамата "Лондон - София" (the 4th London / Sofia Cinema Showcase) е в периода от 13 до 27 ноември 2022 г. в театър "Ондачи" ("Ondaatje Theatre", 1 Kensington Gore Kensington, London, SW7 2AR) - част от сградата на Royal Geographical Society, архитектурно продължение на зала Royal Albert Hall.
Copyright © 2024 Dir.bg.