програмата на..."/> Кино

Специална програма "Европейско кино за учащи" на Дома на киното

21.11.2022 г.
Специална програма Семестър ЗИМА ’22 в програмата на Дома на киното - вход СВОБОДЕН за ученици и студенти

Седем филма в четирите седмици преди Коледа са включени в новия зимен семестър на инициативата „Европейско кино за учащи“ – проект с мисия да показва най-доброто от съвременното европейско кино на ученици и студенти. Програмата започва на 28 ноември и продължава до 19 декември 2022.

Всяка прожекция се представя от модератор, а след края на филма има дискусия с публиката.
Модераторите на зимния семестър 2022 са режисьорите проф. Георги Дюлгеров, Надежда Косева и Андрей Хадживасилев и програмният директор на Дома на киното Христо Христозов.

Началото на зимния ни семестър на 28 ноември е с уникалния документален филм "Моралът е доброто" на сценариста и режисьор Веселин Диманов.
Доцент Кристиан Таков е необикновен човек, уважаван от всички българи и безкрайно обичан от всички свои студенти. Този филм проследява неговия житейски път на фона на историческите събития от последните десетилетия в България. Веселин Диманов ще бъде специален гост и ще разговаря с публиката след края на прожекцията; оператор на филма е Калоян Игнатов, музиката е дело на Георги Черкин, а монтажът – на Димитър Стафидов.

Моралът е доброто“ е своеобразна мозайка от множество старателно издирени и непубли-кувани архивни кадри и документи, както и интервюта със семейството, колеги, приятели и съмишленици на доц. Таков. Събрани заедно, те изграждат образа на известния юрист, интелектуалец и общественик и отварят врата към неговия свят. А в този свят думи като истина, справедливост, морал и доброта се доказват всеки ден и с всеки житейски избор, който прави Кристиан.

Не е случаен изборът на екипа да стартира зимния семестър именно с този филм – важно е младите хора да видят, дори и на кино, доказателство за честност и безкомпромисна морална позиция, за да почерпят вдъхновение и да направят всичко по силите си в името на бъдещето, за промяна на обществото ни.

Следващият понеделник, 5 декември, е посветен на един изключително топъл и предизвикателен филм за сложността на човешките взаимоотношения – "Сантиментално" на режисьора Сеск Гай, адаптация на първата му театрална пиеса.
Поднесена под формата на бляскава комедия, историята се фокусира върху чувствата между две двойки съседи, а развитието на сюжета е изключително ангажиращо, като е необходимо да добавим и образователния елемент, свързан със секса – тема, която често е пренебрегвана в по-консервативните общности.

На 6 декември младежката публика ще има шанса да види "Мрак" на Душан Милич – един от най-силните и емоционални разкази за военния конфликт в бивша Югославия.
Страхът от неизвестното и липсата на всякаква надежда за промяна властват в едно скромно семейство, изолирано в гъста гора, обградени от призраците на изчезналите близки. Дори присъствието на международните сили не могат да вдъхнат сигурност на малката Милица – самата тя напомняща за трепкащия пламък на малката свещ, с която се опитва да прогони тъмнината на омразата и жестокостта…

В съботния следобед на 10 декември може да се потопим в спомените за летните приключения, които култовият сръбски режисьор Радивое Андрич е уловил и пресъздал по чудесен начин в най-новия си филм "Как се научих да летя".
Една привидно скучна ваканция се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София, а ролята е поверена на чаровната Клара Хърванович. За специален разговор с младежите след филма е поканен режисьорът Андрей Хадживасилев, автор на детските зрителски хитове „Случаят Кюри“ и излизащия през април догодина „Случаят Тесла“.

Срещата на младата публика с екипа на новия български филм "Рибена кост" е предвидена за 12 декември – денят, след който филмът вече ще бъде достъпен и онлайн.
Интригуващият акцент в програмата е шансът за разговор с автора на филма Драгомир Шолев, един от най-талантливите български режисьори, който пресъздава абсурдността на нашата реалност през образите, които се оглеждат в очите на един мъртъв делфин, изоставен на морския бряг.

В зимния семестър на „Европейско кино за учащи“ е включена още една копродукция с България – подобно на „Мрак“ и „Как се научих да летя“, и в най-новия филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили "Брайтън 4" има сериозно българско участие.
Историята среща зрителите с един всеотдаен баща, който се опитва да помогне на сина си в непознатата реалност на Америка, и постепенно двамата преоткриват себе си, чувствата си един към друг, както и особения имигрантски микрокосмос на Брайтън Бийч. Филмът ще бъде представен на 14 декември.

Финал на зимния семестър на 19 декември поставя едно емблематично заглавие: "Надежда" ("Hope", 2019) на норвежката режисьорка Мария Сьодал, с участието на енигматичния Стелан Скарсгард.
Фокусът е върху семейните отношения на героите, празничните дни около Коледа и посрещането на Нова година, както и за начина, по който се трансформира реалността, когато в нея се появи застрашаваща живота диагноза. Но заедно с усещането за уют и топлина в празничните дни, надеждата винаги остава жива!

Проектът „Европейско кино за УЧАЩИ“ е подкрепен от „Програма КУЛТУРА“ на Столична община, паневропейската верига киносалони Европа Синемас и е част от програмата „Операция Кино 2021/2022“, реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“.
Copyright © 2024 Dir.bg.