„СФФ деца“ - специална селекция

10.01.2023 г.
„СФФ деца“ - специална селекцияФилми за най-младите зрители на София Фим Фест през март 2023 г. - роботи, кучета, футболни топки, бели мишки, скаути и много деца на най-различни възрасти.

След дългогодишното отсъствие на нови български детски игрални филми, две заглавия ще бъдат представени на фестивала – това са премиерният „Случаят Тесла“ и „Случаят Кюри” (2017) на режисьора Андрей Хадживасилев, който е и селекционер на програмата „СФФ деца“. Двата филма са доказателство, че доброто кино за млада публика у нас може да бъде възродено с много любов и усилия от страна на творческите екипи. Макар да са свързани по между си чрез главните герои, филмите разказват съвсем отделни истории и провокират интереса не само на децата, но и на техните родители.

Технологичният прогрес на нашето съвремие и трудностите в общуването между младежите са част от основните теми в чудесния датски филм „Брат ми, роботът“ ("My Robot Brother", 2022) на режисьора Фредерик Мелдал Норгард. Независимо от привидно решените проблеми в едно утопично бъдеще с ликвидирана климатична криза и роботи-лични асистенти, училището си е все толкова досадно за тийнейджърите.
Когато 12-годишната Алберте получава най-новия модел хуманоид като подарък за рождения си ден, тя изведнъж се превръща в център на вниманието на съучениците си. Друг е въпросът дали и как ще успеят момичето и роботът да станат истински приятели.

Още един от филмите, предназначени за младежка аудитория, се фокусира върху отношенията между хората и за начина, по който децата възприемат света на възрастните. Разбойничката Ела е главна героиня в „Мини Златан и чичо Дарлинг“ ("Mini-Zlatan and Uncle Darling", 2022) на режисьора Кристиян Ло, копродукция между Швеция, Норвегия и Нидерландия.
Тя е влюбена във футбола и се разбира чудесно със своя чичо Томи. Но изведнъж при чичото се появява Стив, неговото ново гадже. И тогава изобретателната Ела доказва какво значи истинска ревност, но дали скроените номера не застрашават приятелството с любимия ѝ чичо?!

Когато става дума за „трудни деца“, винаги на преден план излиза образът на рошав 9-10-годишен пакостник, а в случая с „Бел и Себастиан: Ново поколение“ ("Belle et Sébastien: Nouvelle génération", 2022) до малкия немирник тича и едно разкошно, голямо бяло куче.
Френският филм на режисьора Пиер Коре разказва за ваканционното „заточение“ на Себастиан в планината, където трябва да помага в стопанството на баба си и леля си. Именно там той среща новата си приятелка Бел, заради която се впуска в борба с несправедливото отношение към кучето, а тя го научава как умело да направлява стадо овце и двамата заедно прекарват едно щуро лято в игри и приключения.

Анимационният бисер в програмата „СФФ деца“ на 27-ия София Филм Фест е великолепният разказ „Титина“ ("Titina", 2022) – за едно легендарно куче и неговия стопанин Умберто Нобиле, инженер на дирижабли от миналия век.
Рисуваната история на норвежката режисьорка Кайса Нес, копродукция между Норвегия и Белгия, е вдъхновена от реалните събития от преди век – прочутият изследовател Роалд Амундсен се свързва с Нобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори Северния полюс. Италианският любител на приключения взима със себе си Титина и се присъединява към експедицията, запътила се към едно от най-интригуващите, неизследвани кътчета на Земята. Походът е успешен, а тази авантюра е пресъздадена през погледа на знаменитото куче Титина.

Чрез тези забавни и поучителни филмови истории малките киномани могат да пътешестват сред непознати светове и да пуснат на воля въображението си.

* * * * * * *

Андрей Хадживасилев е бакалавър по филмова режисура и магистър по продуцентство. Член е на Европейската асоциация на детския филм (ECFA), а миналата година беше част от 5-членния международен селекционен комитет на Европейската филмова академия (EFA) за детско-юношеските награди Young Audience Award 2022. В последните години се е посветил на детската публика и е приел за лична кауза да възроди златното българско детско кино.
Copyright © 2024 Dir.bg.