27 София Филм Фест от 16 март 2023

26.01.2023 г.
27 София Филм Фест от 16 март 2023София Филм Фест прегръща „зелената идея“ и открива 27-ия фестивал с филма на легендарния германски режисьор Фолкер Шльондорф „Повелителят на горите“ - на 16 март от 19:00 часа в Зала 1 на НДК.

Филмът предава вдъхновяващата история на австралийския агроном Тони Ринаудо и неговия революционен метод, който успява да се пребори с пустинната суша, създавайки десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи в Африка.

В израз на съпричастност към каузата на Ринаудо, София Филм Фест ще посади своя гора! Основен партньор на фестивала в тази мисия са гражданите на София в лицето на Столична община, осигуряваща пространството на бъдещата „Гора на София Филм Фест“ - за поддържане и разширение на зелената система на града. Началото на тази инициатива ще бъде непосредствено след официалното откриване на Фестивала, а като специален гост самият Шльондорф ще засади първото дърво на СФФ.

* * * * * * *

Стана известно, че 8 предизвикателни творби, номинирани за Оскар, са включени в програмата на 27-ия София Филм Фест. Това са:

- „Тар“ на Тод Фийлд, емоционален и провокиращ разказ, основан върху таланта на Кейт Бланшет;
- „Цялата красота и кръвопролитие“ на носителката на Оскар за „Citizenfour“ Лора Пойтрас: портрет на фотографката и активист Нанси Голдин;
- „Всичко, което диша“ на индийския режисьор Шонак Сен, омагьосал журито в Сънданс: разказ за двама братя, които се опитват да опазят птици в Делхи;
- „Аржентина, 1985“, носител на „Златен глобус“, две награди от фестивала във Венеция и още десетки призове и номинации;
- „Близо“ на Лукaс Донт, голямата награда на журито в Кан и сред петте заглавия, номинирани за Наградата на публиката LUX от Европейския парламент;
- „Идиотският триъгълник“ на Рубен Йостлунд: безмилостна сатира на съвременното общество;
- „Империя на светлината“ на Сам Мендес, с виртуозното операторско майсторство на Роджър Дийкинс;
- „Под слънцето“, фестивален хит на шотландката Шарлот Уелс, номиниран за Оскар за изпълнението на Пол Мескал.

* * * * * * *

Световноизвестният датски режисьор Биле Аугуст, носител на "Оскар" и две награди „Златна палма“ ("Пеле Завоевателят" 1987, "Клетниците" 1998) ще бъде специален гост на феста - за втори път след идването си в София през 2019 г. Той ще представи филма си „Целувката“.

Специален акцент в програмата е най-новият филм на Агнешка СмочинскаМълчаливите близначки“. Полската режисьорка ще бъде и член на Международното жури на фестивала. Нейният дебютен пълнометражен филм „Дъщерите на дансинга“ беше в конкурсната програма на София Филм Фест през 2016 година, а сега тя ще представи лично в София последната си творба.

Носителят на „Оскар“ Ян Сверак, голямата звезда на съвременното чешко кино, ще представи лично най-новия си филм „Витлеемска светлина“. Сверак отново разчита на сътрудничество със своя баща и съавтор на сценария Зденек Сверак, на когото е поверена и главната роля във филма.

Друг специален гост на София Филм Фест ще бъде и Джералдин Чаплин. Легендарната американска актриса ще представи филма на Джесика Удуърт, белгийската фантастика „Лука“ - копродукция с България - и ще получи Наградата на София на Столична община. Актрисата играе ролята на Генерала в тази черно-бяла драма.

Фестивалната публика в София ще има възможност да се срещне със световноизвестния полски режисьор, сценарист и продуцент, кинолегендата Кшищоф Зануси. Той ще представи лично най-новия си филм „Идеалното число“, а гостуването му се осъществява в партньорство с Полския институт.

През март ще видим и филма "Рейнско злато" на германския режисьор Фатих Акин, както и най-новия филм на Джафар Панахи (Иран) - „Без мечки“.

Колумбийският режисьор Раул Гарсия Родригес, завършил режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1990 г., ще бъде специален гост на София Филм Фест и лично ще представи своя филм „Огън под дъжда“ на 25 март от 13:00 часа.

Още един специален международен гост ще представи свой филм пред публика в София: това е Александра Кочев, която върви по стъпките на баща си, прочутия режисьор Тед Кочев. Прожекцията на жанровата й комедия „Скрити съкровища“ е предвидена за 26 март от 14:30 ч.

Премиери в международния конкурс ще имат „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов и „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев, а „Майка“ на Зорница София е българското предложение в Балканския конкурс.

В документалния конкурс са включени „Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева, както и най-новата творба на Никола Бошнаков и 81-годишния Георги Стоев-Джеки „Моят чичо Любен“.

Извън конкурса, в програмата са включени няколко български документални премиери: „Оловният войник“ на Костадин Бонев, посветен на поета Александър Петров, „Войник на съдбата“ на Касиел Ноа Ашер за актьора Йосиф Шамли и „Герой на нашето време“ на Светослав Овчаров, посветен на честен, прям и остроумен строител. Премиери ще направят още „Превал“ на Михаил Мелтев (за хората от село Превала в северозападна България), „Майор Томпсън - (не)нужният герой“ на Жезко Давидов (за 23-годишния британски офицер Франк Уилям Томпсън, убит в България на 10 юни 1944 г.) и „Ваклуш“ на Николай Василев (за известния духовен водач и учител Ваклуш Толев, заснет между 1994 и 2022 г.).

Българският режисьор, сценарист и продуцент Сотир Гелев ще представи на 27 март от 18:30 ч. най-новия си филм „Флорентинска нощ“ и ще проведе майсторски клас по анимация в зала „Резонанс“ на Дома на киното.

Предсeдател на международното жури на 27-ия София Филм Фест е македонецът Милчо Манчевски ("Върба"), който ще представи новия си филм „Каймак”. Българската публика ще има възможност да види и негова ретроспектива в София. Манчевски живее в Ню Йорк, където преподава режисура във Факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет. Колеги на Манчевски в журито са още три дами режисьорки: Агнешка Смочинска (Полша), Беата Парканова (Чехия) и Александра Кочев (САЩ), както и един от най-опитните и обичани български актьори – Владимир Пенев.

* * * * * * *

Операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към седмото изкуство. Той е едно от емблематичните имена в българското кино и на 14 юни 2023 г. ще отпразнува своята 80-а годишнина. Плакетът за него е дело на прочутия Георги Чапкънов - Чапа, който тази година също отбелязва своя 80-и юбилей.

* * * * * * *

За първи път през 2023 година София Филм Фест ще има и своето онлайн присъствие в Neterra.TV+, успоредно с прожекциите в кината. Фестивалът ще започне онлайн заедно с физическото издание на фестивала на 16 март и ще продължи до 9 април. По този начин зрителите от цялата страна ще станат съпричастни на киносъбитието. Филмовите пакети включват 1, 3, 5, 10 или всички 18 филми, цените са съответно 9, 19, 33, 39 и 49 лв.

Сред акцентите в онлайн селекцията са „Алкарас“, „Близо“, „Лука“, „Ядрено Магнитен Резонанс“ (R.M.N.), „Титина“, „Корсаж“ и др. Онлайн изданието ще предложи и ексклузивна селекция филми, които няма да са налични в киносалоните - „Брайтън 4“, „Двете страни на острието“, „Как се научих да летя“, „Сбогом, Леонора“ и „Интрегалде“ (Intregalde).
Филмите ще са достъпни за гледане за територията на България, без необходимост от абонамент.

* * * * * * *

Международен конкурс за първи или втори игрален филм, 12 заглавия:

* „Без край“ („No End“) – Германия-Иран-Турция, режисьор Надер Сейвар;
* „Добрият шофьор“ („The Good Driver“) – Финландия-България, режисьор Тонислав Христов;
* „Другата вдовица“ („The Other Widow“) – Израел-Франция, режисьор Маян Рип;
* „Изкуството да падаш“ („The Art of Falling“) – България, режисьор Орлин Милчев;
* „Нощен пазач“ („Nightwatch“) – Германия, режисьор Йоахим Неф;
* „Скитница“ („Roving Woman“) – Полша-САЩ, режисьор Михал Хмиелевски;
* „Червените обувки“ („Red Shoes“) – Мексико-Италия, режисьор Карлос Айхелман Кайзер;
* „Щипка карамфил“ („Cloves and Carnations“) – Турция-Белгия, режисьор Бекир Бюлбюл;
* „В капан" („Inside“) – Гърция-Германия-Белгия, режисьор Василис Кацупис;
* „Другото лято“ („Summer to Come“) – Унгария, режисьор Дьорд Мор Карпати;
* „На север“ („To the North“) – Румъния-Франция-Гърция-България-Чехия, режисьор Михай Минкан;
* „Студен като мрамор" („Cold as Marble“) – Азербайджан-Франция, режисьор Асиф Рустамов.

Балкански конкурс, 12 заглавия от региона
- жури: Костадин Бонев (режисьор), Георги Овашвили (режисьор) и Хана Циелова (сценарист и филмов експерт)

* „Ден на труда“ („May Labor Day“) – Босна и Херцеговина-Сърбия-Македония, режисьор Пиер Жалица;
* „Изпепеляващи дни“ („Burning Days“) – Турция-Германия, режисьор Емин Алпер;
* „Майка“ („Mother“) – България-Германия-Хърватия, режисьор Зорница София;
* „Мъже на делата“ („Men of Deeds“) – Румъния-България, режисьор Пол Негоеску;
* „Най-щастливият човек на света“ („The Happiest Man in the World“) – Северна Македония-
Босна и Херцеговина-Белгия-Хърватия-Дания-Словения, режисьор Теона Стругар Митевска;
* „Сигурно място“ („Safe Place“) – Хърватия, режисьор Юрай Леротич;
* „Черна нощ“ („Black Night“) – Турция, режисьор Йозкан Алпер;
* „Виждали ли сте тази жена?“ („Да ли сте видели ову жену?“ / „Have You Seen This Woman?“) – Сърбия, Хърватия, режисьори Душан Зорич и Матия Глушчевич;
* „Иман“ („Iman“) – Кипър, режисьори Корина Авраамиду и Кириакос Тофаридис;
* „Мъжът без вина“ („The Man Without Guilt“) – Словения, Италия, Хърватия, режисьор Иван Герголет;
* „Черен камък“ („Black Stone“) – Гърция, режисьор Спирос Яковидес;
* „Човек и куче“ („Man and Dog“) – Румъния, България, Швеция, Германия, режисьор Стефан Константинеску.

Конкурс за български късометражен филм, 12 заглавия
(селекция от жури в състав: Елица Петкова, режисьор, Росен Спасов, филмов експерт и Орлин Менкаджиев, режисьор):

* "Дървояд" / Woodworm, режисьор Кристиян Бозов, 23 мин.
* "Изложбата" / The Exhibition, режисьор Ивелина Алексиева, 17 мин.
* "Обезличаване" / Depersonalization, режисьор Спартак Йорданов, 7 мин.
* "August 13th", режисьор Венцислав Сариев, 30 мин.
* "Добри намерения" / Good Intentions, режисьор Данаил Янчев, 22 мин.
* "Vox Populi", режисьор Тянита Ганчева, 26 мин.
* "Седем смъртни гряха" / Seven Deadly Sins, режисьор Димитър Димитров, 26 мин.
* "Surrender", режисьор Коста Каракашян, 15 мин.
* "Може и нищо общо да няма" / It May Have Nothing in Common, режисьор Светослав Драганов, 23 мин.
* "Cледа" / Trace, режисьор Аспарух Петров, 7 мин.
* "Рогът на изобилието" / Cornucopia, режисьор Ани Антонова, 8 мин.
* "Четири достоверни истории за една абсурдна вечер" / Four Credible Stories for an Absurd Evening, режисьор Георги Димитров, 27 мин.

Документален конкурс, 12 заглавия:

* „Аполония, Аполония“ – Дания, режисьор Леа Глоб
* „Да обичаш Хайсмит“ – Швейцария-Германия, режисьор Ева Вития
* „Джиджи закона“ – Италия-Франция-Белгия, режисьор Алесандро Комодин
* „Една провинциална болница“ – България-Германия, режисьори Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева
* „Киевският процес“ – Нидерландия-Украйна, режисьор Сергей Лозница
* „Крехка памет“ – Украйна-Словакия, режисьор Игор Иванко
* „Любовта не е портокал“ – Молдова-Франция-Нидерландия-Белгия, режисьор Отилия Бабара
* „Милосърдният шпионин“ – САЩ-Великобритания, режисьор Стив Джеймс
* „Моят чичо Любен“ – България-Германия, режисьори Никола Бошнаков и Георги Стоев – Джеки
* „Мъжки бърлоги“ – Швейцария, режисьор Селин Перне
* „Неудобна материя“ – Австрия, режисьор Николаус Гайрхалтер
* „Толиати дрифт“ – Испания-Франция, режисьор Лаура Систеро.

* * * * * * *

За първи път в програмата на фестивала ще има:
* конкурс ТИЙН с филми на младежка тематика, селектиран от режисьорката Надежда Косева,
* Детска програма, селектирана от режисьора Андрей Хадживасилев.

Програма "Екстрийм" - документално кино за екстремни спортове:

* „Адам Ондра: До краен предел“ ("Adam Ondra: Pushing the Limits", Чехия) - режисьори Ян Шиманек и Петр Заруба: филм за дебюта на чешкия алпинист Адам Ондра в скалното катерене на Олимпийските игри в Токио през 2021 г.;
* „Йонас Дайхман - да преминеш границата“ ("Jonas Deichmann - das Limit bin nur ich", Германия) - режисьор Маркус Вайнберг: филм за световния рекордьор Йонас Дайхман, който реализира най-зрелищния и най-дълъг триатлон за всички времена: околосветско пътешествие с начална и крайна точка Мюнхен;
* „Извън релсите“ ("Off the Rails", Великобритания) - режисьор Питър Дей: филм за двама майстори на зрелищни каскади и паркур.
Copyright © 2024 Dir.bg.