Фестивалът "Берлинале" обяви конкурсната си програма

22.01.2024
Фестивалът Международният кинофестивал "Берлинале" обяви конкурсната си програма, съобщи ДПА.

Двайсет филма ще се борят за приза "Златна мечка".

Сред състезаващите се за голямата награда е Des Teufels Bad ("Ваната на дявола") - германско-австрийска продукция с режисьори Вероника Франц и Северин Фиала и с участието на актрисата и музикантка Аня Плашг.

В надпреварата има два германски филма - Sterben ("Умиращ") с режисьор Матиас Гласнер и In Liebe, Eure Hilde ("От Хилде с любов") под режисурата на Андреас Дрезен, който е посветен на германската съпротива по време на Втората световна война.

Пълният списък беше обявен от творческия директор на Берлинале Карло Шатриан.

Филмът "Пепе", посветен на хипопотам, живеещ в частната менажерия на колумбийския наркобос Пабло Ескобар, ще представи политически ангажираното кино в най-малко ангажираното политически издание на фестивала, съобщи Ройтерс.

"Берлинале" е фестивал, известен с фокуса си върху продукции с политически акцент. През тази година обаче в контекста на световните турбуленции фестивалът прави стъпка назад, отбелязва Ройтерс.

La Cocina ("Кухнята") на Алонсо Руиспаласиос проследява натовареността на кухня в Ню Йорк.

A Traveler's Needs ("Нуждите на пътешественика) с Изабел Юпер е поглед върху същността на човешките отношения, се казва в изявлението на Карло Шатриан.

Another End ("Друг край") на Пиеро Месина е научна фантастика, посветена на връзките между хората, с участието на Гаел Гарсия Бернал и Ренате Реинсве. Реинсве участва в още един филм, включен в конкурсната програма - A Different Man ("Различен човек") под режисурата на Арън Шимбърг, разказващ историята на мъж, който се възстановява от заболяване.

Фестивалът в Берлин ще бъде открит с филма Small Things Like These ("Малки неща като тези") с участието на Килиън Мърфи, под режисурата на Тим Милантс.

Политиката все пак не отсъства напълно - Architecton (лат. "архитект") е документален филм за промените върху планетата, причинени от човека. My Favourite Cake ("Моята любима торта") на Mариам Могадам разказва историята на жена, която си спомня живота преди революцията в Иран.

Журито на "Берлинале" ще бъде председателствано от кенийско-мексиканската актриса Лупита Нионго.

Берлинският филмов фестивал ще се проведе от 15 до 25 февруари.
Copyright © 2024 Dir.bg.