Сигорни Уивър ще получи международната награда "Гоя" за цялостна кариера

06.02.2024
Сигорни Уивър ще получи международната награда Трикратно номинираната за "Оскар" американска актриса Сигорни Уивър, която вече е носителка на БАФТА и две отличия "Златен глобус", ще получи международната награда "Гоя", съобщи АФП.

Почетният приз за цялостна кариера се присъжда от Испанската филмова академия.

Седемдесет и четири годишната Уивър - една от "най-ценените на сцената и екрана в световен мащаб", ще получи приза в събота на галавечерта на испанските филмови награди, която тази година ще се проведе във Валядолид, се посочва в прессъобщението на академията.

Сигорни Уивър е едва третата носителка на международната награда "Гоя" след Кейт Бланшет и Жулиет Бинош.
     
Почетното отличие е признание за впечатляващата кариера на Уивър, белязана от незабравими филми, както за начина, по който тя вдъхновява, пресъздавайки независими, сложни и силни женски образи - от лейтенант Рипли в "Пришълецът" до Даян Фоси в "Горили в мъглата".

През 40-годишната си кариера Сигорни Уивър е  участвала в десетки филми - от блокбастъри като "Аватар" и "Ловци на духове" до драми като "Добрата къща" и "Ледена буря", за която печели награда БАФТА.

Актрисата се е снимала и в комедии като "Работещо момиче", която й носи "Златен глобус" за най-добра поддържаща роля.

Втори "Златен глобус" за най-добра актриса в драма Сигорни Уивър печели за ролята на натуралистката Даян Фоси в "Горили в мъглата".

Актрисата, която е работила с режисьори като Уди Алън, Ридли Скот, Джеймс Камерън, Роман Полански и Дейвид Финчър, е удостоена с почетната награда на кинофестивала в Сан Себастиан през 2016 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.