Екшън-"матрицата": Преминаване над границата на човешките възможности

Екшън-“Матрицата” е филм с много идеи, но същевременно и безупречен, задъхан  екшън-трилър. Доста от сцените с бой във филма драматично разкриват еволюцията в характера на Нео и силата на неговите съперници. Стилът на тези физически сблъсъци идва директно от природата на Матрицата.


Братя Уашовски обясняват: “Когато човек започва да се занимава с дигиталната реалност, може да премине отвъд това, което считаме за граница на човешките възможности. И ако героите в “Матрицата” могат за части от секундата “да разтоварват” информацията от Интернет в главите си, защо да не бъдат толкова добри майстори на кунг-фу,  колкото, да кажем, е един Джаки Чан.” Това разбиране дава на братя Уашовски шанса да работят в друга област на техния интерес - хореографията на бойните сцени в стила на хонгконгските филми. “Винаги сме искали да внесем хонгконгското светоусещане за боя и каскадите във филм със западно послание. И този филм се оказа златния ни шанс.” Изпълнителният продуцент Бари Осбърн описва разликата между западната и източната хореография при бойните сцени по следния начин:

”Повечето американски продукции използват при каскадите пневматични машини и хидравлически бутала, за да изхвърлят някого във въздуха при определена скорост. При каскадите, които се правят с електрически жици, каскадите са много по-контролирани и по-стилизирани. Принципът е същият като при куклите на конци, само че се използват истински хора. За това са нужни много умения и финес.” Братята се възхищават на работата на Юен Во Пинг отдавна. Той е един от най-добрите хонгконгски специалисти по каскади както в стил кунг-фу, така и с използване на жици. Когато споменават името му на Джоуел Силвър, установяват, че и той е почитател на забързаната, стилизирана хореография на Во Пинг, и че напълно подкрепя идеята им да го привлекат в “Матрицата”. Бари Осбърн намира Во Пинг в Китай. Авторите на филма се свързват с него и го питат дали би се съгласил да се присъедини към екипа им. Во Пинг се съгласява да работи с братя Уашовски само при едно условие: да му гарантират, че актьорите ще тренират часове наред докато усвоят кунг-фу уменията и разберат как да използват жиците при каскадите.


Во Пинг споделя: “Тренировките са много интензивни. Те не са нещо, с което можеш да се захванеш ей така, на шега... Първо трябваше да науча актьорите как да си служат с жиците, след това започнахме да ги издигаме във въздуха. Най-трудното в този процес е да се приземиш без да губиш равновесие, да изглежда така естествено, сякаш си направил този скок без чиято и да е помощ. Чак после започнах да обучавам актьорите на кунг-фу.” Анди и Лари Уашовски разказват: “Неговото изискване ни накара доста да се притесним. Защото, как да кажеш на някой актьор, че трябва да прекара четири месеца в тренировки по кунг-фу, когато за същия период може да се снима в още един филм? При Киану ни впечатли именно това: той разбра колко нужни са тренировките и им са посвети изцяло. Всъщност, и останалите актьори ни удивиха с постоянството си в тежкия режим на тренировките. А те бяха невероятно сурови. Бяхме изключително горди с актьорския ни състав.” Актьорите тренират с Во Пинг и неговия екип в продължение на три месеца в Лос Анжелис. После продължават да тренират на терен в Сидни, Австралия, един месец преди започване на снимките по филма. Киану Рийвс твърди: “За мен беше чест да работя с
Во Пинг. Винаги съм харесвал работата му. Този филм ми даде прекрасната възможност да науча метода и стила му на борба. В началото той работеше поотделно с всеки от нас, за да разбере кой в какво го бива. После започна да ни учи на това, което той можеше.” Во Пинг признава: “Като се вземе пред вид факта, че нито един от актьорите не познаваше философията и практиката на кунг-фу, крайните резултати бяха доста по-добри от това, което се надявах да постигна. А това се дължеше на старанието и последователността на всеки един от тях.” Лорънс Фишбърн прибавя: “Няма по-добра хореография от тази на Во Пинг. Тя е много вълнуваща и драматична. Струва ми се, че ние сме първите актьори от Запада, които бяха обучени в този стил на борба. Изключително се радвам, че имах възможност да работя с него. Освен това, се чувствам в
по-добра физическа форма от когато и да било. Усещането е страхотно!”
Copyright © 2024 Dir.bg.