“Плачът на слъцето” разплаква

“Плачът на слъцето” разплакваПонякога е хубаво да отидеш на кино, просто за да си поплачеш.

Не, не става въпрос за любовна драма, нито за смъртоносна болест, а за военен екшън. Какво пък, дори в компанията на Брус Уилис може да пророниш някоя сълза, както вероятно си спомняте от “Армагедон”.

Плачът на слънцето” разказва историята на военна операция в една Нигерия, разкъсвана от междуплеменни кръвопролития.

Морски пехотинци са натоварени със задачата да евакуират католическа мисия, но лекарката, която трябва да спасят настоява да вземе със себе си около 30 нигерийски бежанци…

Дори да ви изглежда познато, пак е приятно за окото да видиш как героят Уилис се колебае да наруши строгата военна дисциплина.

Страданието на обикновените нигерийци изглежда автентично и неподправено. А Моника Белучи е точно толкова неустоима сред калта и труднопроходимите джунглите, колкото и като прелъстителната Малена.

Режисьорът Антоан Фукуа, познат у нас с “Резервни убийци” сполучливо смесва екшън-динамика с драмата за оцеляването.

И въпреки че поведението на всички действащи лица изглежда предвидимо, това не прави историята по-малко вълнуваща.

След “Войната на Харт” Брус Уилис отново е въвлечен във военна ситуация. Ролята му изисква не само екшън-присъствие, но и достоверност в колебанията и труднотото взимане на едно чисто човешко решение.

Като д-р Лена Хендрикс, последвала съпруга си в нигерийска христянска мисия, приела доброволно да се грижи за бежанци и смъртноранени,

Моника Белучи прави своя дебют в главна роля в американски филм. Не за първи път й се налага да се сблъска с насилието, но изглежда някак си по-различно в камуфлажна униформа, твърдо убедена в правотата на каузата, зад която е застанала.

Не е важно дали се случва във Виетнам, в Персийския залив или в Нигерия, спасителната операция от “Плачът на слънцето” е достатъчно потресаваща и реалистична.

Посланието е ясно: всеки има право на свободен живот и ако можеш да спасиш макар и един човек, си заслужава риска да нарушиш удобното политическо правило за ненамеса.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.