Лиъм Нийсън - ирландският джедай

06.06.2003 г.
Лиъм Нийсън - ирландският джедайСред най-известните роли на Лиъм Нийсън са все исторически персонажи - шотландският бунтовник Роб Рой, ирландският революционер Майкъл Колинс и немският предприемач Оскар Шиндлер. Обаятелният актьор се превъплъти и в образа на Ки-Хон Джин, могъщия джедай от епохата на разцвета на Галактическата република в космическата епопея на Джордж Лукас "Звездни войни".

Ако силата на джедая зависи от неговия темперамент, то Лукас е постъпил мъдро, като е поканил за ролята на джедай преливащия от темперамент ирландец Нийсън. През 80-те години от неговия темперамент бе разтресена английската театрална сцена; през 90-те го оценяват по достойнство на Бродуей и в Холивуд.

А на бурните романи на Лиъм с Джулия Робъртс, Барбра Стрейсънд, Брук Шийлдс и Шиниъд О'Конър жълтата преса посвети толкова много време и място, че понякога зад скандалната хроника изпускаше от погледа си неговите необикновени качества на актьор.

Лиъм Нийсън е роден на 7 юни 1952 г. в ирландското градче Бълимън. Израства в бедно семейство - баща му бил пазач, а майка му - готвачка. В ученическите си години Лиъм се увлича по бокса. На 12 години попада при знаменития треньор Мики Тохил, бивш национален шампион по бокс. "Лиъм имаше желязна челюст - спомня си по-късно наставникът. - Той се изправяше след всеки удар".  

Три години поред Нийсън печели националния шампионат по бокс за юноши в най-леката категория, но след първата си загуба на 15 години загубва интерес към спорта.

След училище постъпва в педагогически колеж и две години учи за преподавател по физика и астрономия. А после го хващат да преписва и го изхвърлят от колежа. Нийсън решава да стане архитект. Отначало е ученик на известен специалист в тази област, после пък се увлича по дърводелството и в крйна сметка става сценичен работник в един полулюбителски театър. Лиъм бързо се влюбва в театралното изкуство.

Често остава вечер, за да гледа спектаклите. Докато веднъж му предлагат да участва в масовка, след което започват да му дават малки ролички и не минава много време и Нийсън се превръща в пълноправен член на актьорската трупа.

Настъпва и моментът, в който младият актьор е забелязан. През 1976 г. го канят в Белфаст да играе на сцената на "Lyric Players Theatre". Не след дълго театралните критици започват да го превъзнасят за чудесното изпълнение на ролята на ирландския революционер Джим Ларкин. След две години вече в качеството на признат актьор се премества в Дъблин, в престижната трупа на театър "Abbey".

Прекрасните му изпълнения на сцената правят впечатление и на големия режисьор Джон Бурман, който го предлага да участва във филма за крал Артур и рицарите на Кръглата маса - "Ескалибур" (1981).

По време на снимките Лиъм се запознава с режисьора Нийл Джордан, който по-късно ще му предложи да изиграе една от най-добрите си филмови роли в "Майкъл Колинс". Пак по време на снимачния период на "Ескалибур" се влюбва в изпълнителката на главната роля - знаменитата британска актриса Хелън Мирън, която е със 7 години по-голяма от Лиъм. Именно тя му помага да навлезе в света на британския театър и кино.
Тяхната връзка продължава 4 години, но през 1985-а Лиъм Нийсън заминава за Холивуд, където бързо си спечелва славата на плейбой.

Независимо от ефектния си кинодебют в "Ескалибур", Нийсън губи доста време за малки ролички в телесериали, като "Ако дойде утре", например, в който се появава в две сцени, като инспектор от Интерпол. Едва през 1990 г. изиграва първата си главна роля - във филма на Сам Рейми "Човек от тъмнината". Въпреки хладния прием на филма, американските зрители и критици обръщат внимание на обаятелния актьор. Скоро Уди Алън го взема за "Съпрузи и съпруги", а Стивън Спилбърг го вика на проби за "Списъкът на Шиндлер".

Славата му на актьор тръгва именно след чудесното си превъплъщение в спасителя на евреите Оскар Шиндлер от едноименния киношедьовър на Стивън Спилбърг през 1993 г.

Скоро след неговото завършване се оженва за актрисата Наташа Ричардсън, с която преди това имали огромен успех на Бродуей в пиесата  "Анна Кристи".

Първите години в Холивуд били обаче доста трудни за Лиъм Нийсън. Той се пробва в кастинг за филма "Обществото на мъртвите поети" и даже успява да получи роля, но скоро идва нов режисьор (Питър Уиър), който предпочел пред него Робин Уилямс. Останал е видеозаписът на актьорските проби на Нийсън, който в Холивуд и до днес се разпространява от ръка на ръка...

По-късно Лиъм се пробва и за филма "Били Батгейт", но избират Дъстин Хофман. За да го утеши Хофман му казал: "Видях твоите пробни снимки за "Обществото на мъртвите поети", не бих могъл да играя по-добре от теб".
За ролята си на Оскар Шиндлер, Нийсън получава номинация за "Златен глобус" и за "Оскар". Следващата година играе в "Нел" зедно  със своята съпруга Наташа Ричардсън. Днес двамата имат двама сина.

През 1995 г. Лиъм Нийсън се снима в историческата драма "Роб Рой". През 1996 г. се превъплъщава в легендарния Майкъл Колинс в едноименния филм на Нийл Джордан. За тази роля получава наградата "Волпи", която се дава за най-добро изпълнение на мъжка роля на кинофестивала във Венеция.

Сред последните роли на Лиъм Нийсън в киното са тези в "К-19" (2002) и "Бандите на Ню Йорк" (2002). През тази година трябва да излезе "Love Actually" на реж. Ричард Къртис, в който изпълнява главна роля, а през следващата - "Kinsey" на реж. Бил Кондън.
Copyright © 2024 Dir.bg.