Историята, героите и изборът на актьорите

Историята, героите и изборът на актьоритеВ търсене на потенциалната насока за третата глава от приключенията на Терминатора, режисьорът Джонатан Мостоу видял безброй възможности, ако мястото на действието е Лос Анжелис в наши дни, десетилетие след като Терминатора е помогнал на Джон Конър и неговата майка Сара да предотвратят Деня на Страшния съд.

“Десет години са изминали, откакто за последен път видяхме тези герои”, уточнява Мостоу. “За мен, като режисьор това дава поредица интересни възможности да разкажа история, която разглежда познатия ни свят, но с герои, които в момента са на различен психологически етап от своя живот”.

Шварценегер оценил възможността да изиграе отново същия герой -- мистериозният, бивш убиец, завърнал се да защитава Джон Конър и майка му Сара в “T2: Денят на Страшния съд”.

“Това, че толкова много хора по цял свят очакваха този филм, не го чувствах като натиск, защото аз знам какво трябва да направя, за да бъде Терминатора такъв, какъвто трябва да бъде: непоколебим, плашещ, забавен, интересен герой”, уверява ни той.
 
“Понеже героят ми в този филм не е точно същият Терминатор, той трябва да се научи на човешко държане”, казва Шварценегер за T-101, който играе в “Терминатор 3: Бунт на машините”.  “Той трябва да научи нюансите в езика, значението на израженията. Аз трябва да играя така сякаш това е нещо съвсем ново за мен. Това създава много възможности за хумор”.

“ИМА НЕЩО УНИКАЛНО В ТЕРМИНАТОРА и това е запазената му марка да сваля напрежението в най-сериозните моменти с нещо комично, при това без да прекъсва логиката на действието”, отбелязва Мостоу. “Арнолд има фантастичната способност да се шегува със себе си по начин, който наистина е много забавен за публиката”.  

Съчетавайки характерния хумор и нарастващо напрежение, Мостоу и сценаристите Майк Ферис и Джон Бранкато повдигнали залозите в историята на “Терминатор 3: Бунт на машините”,  изправяйки срещу остарелия модел на Терминатора на Шварценегер, най-новото оръжие-робот на Скайнет засега: T-X, най-нова технология с метален ендо-скелет, покрит с течен метал, имитиращ обвивката на красива жена.  Екипирана с плазмено оръдие, и възможност да образува всякакви оръжия от ръцете си, тя е просто по-силна, по-бърза, по--умна, по-сложна и по-неразрушима от излезлия от употреба T-101.

Изпратена обратно във времето, за да довърши това, което предшественикът й от “Т2”, Т-1000 е оставил недовършено, T-X е програмирана да убие Джон Конър, за да не попречи на зловещия план на машините. Единственият шанс пъкленият план на машините в бъдещето да успее, включва задължителното убийство на Джон Конър. Мисията на Терминатора е да попречи на T-X да изпълни задачата си. Но понеже тя го превъзхожда много в техническо отношение, Терминатора знае, че тя може дори да влияе върху програмирането му, което я прави изключително опасна.

Изборът на актриса за неудържимата T-X изисквал големи усилия. “Първо и преди всичко”, пояснява Мостоу, “тя трябва да убеди публиката, че наистина може да надвие Терминатора във физически сблъсък”. Десет хиляди актриси се явили на прослушването в осем страни и всеки по-голям град в САЩ. “Преди да започна, си мислех, ‘Колко ли трудно може да е да се играе робот?’”, спомня си режисьорът. “Това, което научих, е, че да се играе робот е, може би възможно най-трудната актьорска задача, защото трябва да забравите всичките си емоционални реакции и  напълно да ги потиснете. Дори начинът, по който ходите, е различен. Роботът няма специфични черти. Роботът е съвършен механизиран уред, който се движи по много точен и прецизен начин”.

Освен че трябвало да отговаря на емоционалните и физически изисквания за ролята, Мостоу искал актрисата да е ново лице, непознато за широката публика.  Така открили Кристана Локен, най-известна с участието с телевизионния сериал от  2001 Philly. “Кристана има изключителна външност и просто създава чувството, че не е от този свят”, уверен е продуцентът Марио Касар.

“КРИСТАНА Е ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА АКТРИСА, която освен това притежава и физическите данни, необходими за ролята”, съгласен е и Мостоу. “Тя беше готова за приключението. Не се страхуваше да навлиза в груби и опасни ситуации. Това бяха точно характеристиките, които търсехме”.

“Много жени бяха пробвани за ролята, но Кристана се оказа много пред другите, най-добрата и най-талантливата”, хвали я и Шварценегер. “При пробните снимки направи движения, които изглеждаха нечовешки и при това запази абсолютно безизразна физиономия, без да личи каквото и да е усилие, което е ключово за героинята”.

Локен се наслаждавала на предизвикателството при подготовката за ролята на Терминатор, оборудван с всевъзможни оръжия и с изкуствен интелект. “Най-хубавото в T-X е, че тя може да използва своята женственост и определени атрибути, за да постигне целите си по начин, невъзможен за предишните Терминатори”, казва Локен. “Освен това, беше прекрасно упражнение да се науча да играя героиня, която се изразява  единствено чрез специфичните си физически възможности”.

“НАИСТИНА Е СТРАХОТНО ДА ВИДИТЕ ЗЛОДЕЙ, КОЙТО ИЗГЛЕЖДА ТОЛКОВА ДОБРЕ, КОЛКОТО КРИСТАНА”, ОТБЕЛЯЗВА ШВАРЦЕНЕГЕР. “Героинята има това излъчване, което кара всеки мъж да пожелае да бъде с нея, дори и ако знае, че щом я докосне, тя ще го унищожи по особено жесток начин”.  

Междувременно, Джон Конър трябва още веднъж да се изправи пред разтърсващото присъствие на два Терминатора в живота си. Както го описва Мостоу, “Джон Конър не може да омилостиви T-X, изпълняваща задачата си, нито да разколебае Терминатора в неговата мисия, и се оказва по средата на този експлозивен сблъсък”.  

В същото време, завръщането на Терминатора и неговия нов враг, предизвикват в Конър вътрешна борба. Въпреки, че Денят на Страшния съд (предсказан в предишните два филма като 29 август, 1997) е отминал без инциденти, Конър води нелегален живот “извън мрежата” – без постоянен адрес, без телефон, кредитни карти и далеч от публичните места, където се използват охранителни видеокамери.

Няма как да бъде засечен от машините. “Конър не е напълно сигурен, че е променил бъдещето”, счита Мостоу. “Затова живее отбранително. Можел е да избере нормален живот, като всеки друг, но е преследван от собствената си параноя.

Затова, повторната му среща с Терминатора за него, от една страна е доказателство, че е избрал правилно как да живее през последните десет години, и от друга страна – доста тревожно осъзнаване, какво може би го чака в бъдещето”.

При избора за ролята на 22-годишния Конър, Мостоу имал нужда от актьор, който би могъл да изрази вътрешната борба на героя срещу епичните обстоятелства в историята.

“Конър е прекалено ангажиран с екзистенциалната дилема, пред която се е оказал, затова търсех актьор, който би излъчил този патос, тази емоция, този товар”, казва режисьорът.  “Трудно е да откриеш 22 или 23-годишен актьор, който да разбира какво е да носиш тежестта на света на раменете си. Това беше сериозно предизвикателство за Ник Стал. Но той предаде това усещане. В него има някаква нехарактерна за годините му сериозност, която се свързва много добре с героя му”.

“ИМАХ ФАНТАСТИЧЕН ИЗБОР ОТ АКТЬОРИ, но Ник беше с една глава над останалите”, докладва продуцентът Анди Вайна. “Той нямаше проблем да поведе героя в нова посока”.

“Знаех, че трябва да вникна в героя по свой начин”, казва Стал, който впечатлил създателите на филма с незабравимото си изпълнение в номинираната за “Оскар” драма “In the Bedroom”.  “Той е живял самотно и изолирано, и е шокиран да открие, че войната, която с такива усилия е помогнал да бъде предотвратена като дете, всъщност не е свършила и налице е съвсем непосредствена и много сериозна заплаха”.

В първите два филма ключова роля в историята има и майката на Конър, Сара, изиграна от актрисата Линда Хамилтън.  Мостоу и сценаристите Ферис и Бранкато внимателно преценили как най-добре да вплетат нейната роля в историята.  “Майк, Джон и аз решихме да осигурим присъствието на Сара във филма по неочакван за зрителите начин”, казва Мостоу.  

Без майка си и без никога да е познавал баща си, Конър е сам на този свят – почти. “Единственият мъж, който някога го е защитавал и го е научил на нещо, е киборг-убиец от бъдещето, затова се чудехме, дали героят не трябва да има психологически проблеми”, шегува се Мостоу.  

“Терминатора е единствената бащинска фигура в живота на Джон Конър”, допълва Шварценегер. “Джон е много повлиян от всичко, което е научил от предишния Терминатор в “T2”, и никога няма да го забрави. Освен майка му, Терминатора е този,  който не само му е спасявал живота, но му е дал смелостта и силата да продължи и да оцелее сам”.

Друга важна фигура в живота на Конър е – или по точно скоро ще стане – една от основните цели на T-X: Кейт Брюстър, консервативна млада ветеринарна лекарка,  живееща спокойно с годеника си, докато внезапно не се оказва в изключителна ситуация.

“С разработването на сценария, почувствах, че имаме нужда от герой, който да е очите и ушите на публиката в тази история, да преживява всичко от перспективата на зрителите”, обяснява Мостоу. “Така стигнахме до образа на Кейт Брюстър, благоразумна и естествена млада жена, която внезапно е извадена от равновесие. Този образ сериозно се променя по време на филма. Исках актриса, която може да изиграе драматичните промени по достоверен начин”.

МОСТОУ ИЗБРАЛ ОТЛИЧНО ПРИЕМАНАТА КЛЕР ДЕЙНС ЗА ВАЖНАТА РОЛЯ.  “Бях щастлива да изиграя жена с толкова сили, самообладание и съобразителност”, казва Дейнс, която наскоро игра в номинираната за “Оскар” драма “Часовете”. “Тя се сблъсква с огромен проблем, но успява да се овладее, защото е много силен и позитивен характер.

Едно от чудесните неща във филмите за Терминатора е, че екшънът е подкрепен от истинска драма. Образите имат измерения и плътност, и отношенията между тях са пълноценни”.  

С развитието на историята в “Терминатор 3: Бунт на машините”, връзката между Кейт и Конър се развива в неочаквана и взривоопасна посока.  

“Избирахме между доста актьори за ролите на Джон Конър и Кейт Брюстър, и аз трябваше да се доверя на Джон Мостоу за избора му на Ник и Клер”,.каза Касар  “Между тях се получи съвършено взаимодействие”.
Copyright © 2024 Dir.bg.