За продукцията

За продукциятаТерминатор 3: Бунт на машините” започва с амбициозен 100-дневен снимачен период в и около Лос Анжелис на 14 април, 2002 г.  “Първата нощ на снимките Арнолд излезе от караваната си със своите терминаторски дрехи, коженото яке, тъмните очила и голямата пушка”, описва Мостоу. “тръгна към прожекторите, за да заснеме първата си сцена, и аз се обърнах към всички и казах, ‘Сега ние снимаме филм за Терминатора”.

Шварценегер и по-нататък впечатлявал създателите на филма – и актьорите и техническия екип – със забележителната си физика и старателната подготовка. “Когато започнахме снимките, Арнолд беше точно със същи мерки, както когато е снимал “T2”, казва Мостоу за Шварценегер, чието кожено яке от предишния филм му пасвало като ръкавица. “Това не са специални ефекти. Това са старомодните физически упражнения”.

“Бях много развълнуван, че ще правя отново каквото трябва, за да вляза във формата от предишните филми за Терминатора”, казва Шварценегер за своите 3 до 5 часа ежедневни физически занимания в периода на подготовка. (За да остане във върхова физическа кондиция по време на снимачния период, той работел всеки ден през обедната си почивка.)  “Работата, репетициите на сцените, подготовката за каскадите – всички тези неща бяха огромно удоволствие за мен”.

Шварценегер чувствал, че ролята му е толкова по-удобна, колкото по-добре е подготв6ен физически за нея. “Първата сцена, която снимах в първия Терминатор, беше нощна сцена -- аз седях в една полицейска кола”, спомня си Шварценегер. “Веждите ми бяха избръснати, бях гримиран като обгорял. И Джим Камерън дойде при мен и ми каза, ‘Като че ли си играл тази роля години наред, толкова добре се превръщаш в Терминатор!’ Точно същото усещам и в Терминатор 3. Първата нощ, когато дойдох на площадката, се чувствах, сякаш снимам този филм от 6 месеца. Страхотно е да съм отново този герой”

Както винаги, актьорът се наслаждавал на възможността сам да прави каскадите си. “Заради продължителните тренировки и вдигането на тежести през целия ми живот,”, казва Шварценегер, “аз винаги съм бил подготвен за физическия аспект на тези филми, и съм се радвал на предизвикателството. За мен всяка каскада винаги е ново, вълнуващо приключение”.

Четири седмици репетиции и две седмици снимки били необходими, за да се заснеме големият ръкопашен бой между Терминатора и T-X.  Поставена в тоалетни помещения от мрамор и стомана, битката демонстрира цялата брутална мощ на тези 3,000 паундови машини, сеещи тотална разруха и хаос около себе си, без употребата на каквито и да е специални бойни техники. “В хореографията на ръкопашния бой съзнателно бяха избегнати всички движения от бойните изкуства”, казва Шварценегер. “Би било странно Терминатора да направи блок на някой удар – той е направен от стомана.  Ако Т-Х го удря в главата, той просто стои, приема удара и след това я хвърля в стената”.

“Най-героичното в Терминатора е, че когато тръгва срещу T-X, той знае предварително, че е победен, и все пак се изправя срещу нея, защото така трябва”, отбелязва продуцентът Хал Либърман. “Той е програмиран да защитава Джон Конър до смърт, ако се наложи”.

Локен цени опита, който е натрупала в работата си с Шварценегер в експлозивните екшън епизоди на филма. “Невероятно е да снимаш бой с Арнолд. Той знае какво иска и кое изглежда добре. Има страхотни идеи и огромен опит”, казва Кристана Локен. “Научих невероятно много от него”.

“В Арнолд има една самоувереност, която той предава на своя герой и на всички от екипа”, отбелязва Ник Стал. “Всеки работен ден беше вълнуващ. Арнолд е невероятно съсредоточен, но обича шегите и не пропуска случай да забавлява екипа и останалите актьори”.

“Няма да намерите по-голям от Арнолд Шварценегер”, добавя Клер Дейнс. “Той наистина е впечатляващ човек – особено в дрехите на Терминатора. За мен беше много сюреалистично да се снимам в сцени с този герой, когото съм познавала целия си живот”.

За разлика от екшън ветерна Шварценегер, никой от останалите актьори не се бил снимал в екшън или филм с визуални ефекти преди “Терминатор 3: Бунт на машините”. “В известен смисъл това е най-трудната работа за всеки актьор”, казва Мостоу. “Необходимо е много въображение и физическа издръжливост, за да направиш както трябва една сцена с визуални ефекти, за да правиш дубъл след дубъл, най-добрите, най-точните движения. Това е изтощителна работа”.

“Знаех, че ме очаква тежка физическа работа, но не бях подготвен за огромния брой дубли, които се изискват заради специалните ефекти”, казва Ник Стал, който се научил да борави с някои оръжия и да кара мотоциклет заради филма. “Необходима е отлична физическа подготовка”.

“Отне ми около месец, докато накрая осъзная, че се снимам в екшън филм”, шегува се Дейнс. “Все се чудех защо съм толкова уморена през цялото време”.  

Според Шварценегер, Стал и Дейнс се представили изключително добре под тежките обстоятелства. “Работата с Ник и Клеър е истинско удоволствие. Те са пълни с енергия и винаги бяха готови да дадат още нещо, колкото и тежко да им беше”.

В подготовката си за ролята на най-съвършената машина, киборг-убиец на Скайнет, Локен се подложила на интензивни тренировки шест седмици преди началото на снимките. “Наистина исках да придобия силата на T-X, трябваше ми увереност в собствените ми физически възможности”, казва Локен, в чиято подготовка влизали тренировки с оръжие, вдигане на тежести, израелското бойно изкуство, наречено Крав Мага и пантомима, за да усъвършенства машинните си движения и поведение.

“По време на тренировките, наблюдавах Арнолд и това ми даваше допълнителни сили да продължавам. Казвах си, ‘О кей, и аз мога да го направя, мога’,”спомня си тя със смях. “Цялата тренировка беше наистина много важна. Натрупах доста мускули и тялото ми се промени значително”.
 
“Кристана беше невероятна”, казва Шварценегер. “Тя беше напълно отдадена на ролята и влезе в героя си 101%”.

Локен не се притеснила, когато Мостоу я предупредил, че трябва да се снима гола, както пристигат от бъдещето всички Терминатори – без дрехи. В случая с Локен, T-X се оказва във витрината на моден бутик в Бевърли Хилс. “Как бих пропуснала възможността да се появя гола на “Родео драйв”?  Какво по-откачено от това би могло да ми се случи?”, смее се Локен. “Докато снимахме тази сцена през цялото време в главата ми се въртеше само  ‘Снимам се в Терминатор! Снимам се в Терминатор!’”  
   
“Нощта, в която снимахме пристигането на T-X във витрината, на снимачната площадка се опитаха да дойдат повече хора, отколкото всеки друг път”, шегува се Мостоу, но не съвсем.
Copyright © 2024 Dir.bg.