"Кибритлията" Кейдж

17.10.2003 г.
В “Кибритлии” има много клечки, но основната се казва Никълъс Кейдж. Неговият Рой е малко откачен. Както обикновено. Защото едва ли ще можете да си спомните персонаж, изигран от Ник, който да не е особняк. Е, кариерата на мистър Кейдж е пример за това, че да си малко странен не е никак лошо. Странността е в кръвта ти, когато имаш за чичо Франсис Форд Копола, а при дебюта си в киното си бил редовно отхвърлян на кастинги. Не по-малко странен е изборът на нова фамилия  - Люк Кейдж е любимият му комиксов герой.
Та ставаше дума за Рой, който счита себе си не просто за крадец, нито за крадец с финес, а за играч. И знаете ли защо? “Защото - разсъждава философски той, - не аз взимам парите ви, а вие сами ми ги давате.” И при това знае какво да прави с тях, докато в живота на Никълъс Кейдж присъстват и прояви на не чак толкова добър вкус.

Като например дрехите от лъскава кожа, младежката му слава на грубиян и ренегат, постоянните провали в личния живот... А в кариерата му качествени филми като “Лунатици”, “Да напуснеш Лас Вегас” или “Адаптация”, се редуват с добри пари (“Скалата”, “Да изчезнеш за 60 секунди”) и истински катастрофи (“Змийски очи”, “До краен предел”), но най-важното е, че той се забавлява.

Също като Рой, който само по време на ударите, които осъществява с приятеля си Франк изглежда напълно нормален, доволен от себе си човек. През останалото време е жертва на мании, чийто произход се корени в неудовлетвореността му от живота и в страха да го промени. За разлика от него актьорът превръща своята неудовлетвореност в капитал, който му носи роли при режисьори като Дейвид Линч (“Диво сърце”), братя Коен (“Да отгледаш Аризона”) или Джон Ву (“Лице назаем”, “Гласът с вятъра”).

Но да се върнем на онзи нещастник Рой. Като изключим факта, че това е една то най-добрите роли в кариерата на Кейдж, не трябва да пренебрегваме режисьора Ридли Скот. След поредица от бойни действия (“Редник Джейн”, “Гладиатор”, “Блек Хоук”), той реши да се върне на територията на междучовешките отношения, за да ни подари един страхотен филм, за който никога няма да разберете дали е драмата на самотника, кримка за пропаднала сделка, мелодрама с изплувала от миналото дъщеря или комедия от тикове и нелепи навици. Не ви и трябва. “Кибритлии” е просто една (не)обикновена история разказана с много удоволствие и също толкова въображение.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.