Ченгетата срещу Холивуд

21.11.2003 г.
Ченгетата срещу ХоливудПолицаите от началото на ХХI век не са супергерои. Те са обикновени хора, които кървят и имат екзистенциални проблеми. На американската публика това може да и се струва невероятно, но останалите кинозрители със сигурност ще се забавляват с развенчаването на един мит. “Холивудски ченгета” не задълбава в корупцията и задкулисните игри в полицията, а просто ни напомня, че пазителите на закона не са съвършени. Също като нас.
Рап-група, която е на път да пробие на голямата сцена, става жертва на кървав разстрел зад кулисите на моден юпи-клуб. Джо Гавилан, полицейски инспектор, който е “твърде стар за тези глупости” и младият му партньор Кей Си Колдън, поемат разследването, което ги отвежда до собственик на звукозаписна компания, недоволен, че добрите му изпълнителите се опитват да го напуснат.

Схемата е позната: две ченгета, единият млад, другият не чак толкова, които във вихъра на екшъна се научават да се харесват и да се допълват. Останалото го дължим на прозрението на режисьора Рон Шелтън, който създавайки предишния си филм “Мръсно синьо”, открива, че американските полицаи са твърде ниско платени и са принудени да се подсигурят с повече от една работа. Ето защо не трябва да ви учудва, че в разгара на преследването Харисън Форд приключва продажбата на недвижима собственост, докато Джош Хартнет предпочита на преговаря диалозите от “Трамвай “Желание”, вместо да участва в престрелка.

Често смешен, ритмичен, гарниран с чудесно подбран актьорски състав, “Холивудски ченгета” има всички качества да се превърне в блокбастър. Американците не го харесаха особено, но това не трябва да ни изненадва, защото под маската на невинен фарс, Шелтън обяснява, че защитавайки вдовици и сираци не можеш да изкараш финансово да края на месеца. Героите ги боли гърбът, мечтаят за виагра и дават уроци по йога. Още по-лошо: Индиана Джоунс е в състояние да открадне колелото на малко момиче, за да преследва “лошите момчета”. Отвъд популярното забавление, това са пукнатините на една Америка, убедена в своята непобедимост, която Шелтън ни предлага в красиво опакован подарък-закачка.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.