Още за филма "Усмивката на Мона Лиза"

Още за филма Катрин Уотсън (Робъртс) пътува от Калифорния към студентско градче на колежа “Уелсли” в Нова Англия през есента на 1953 г., за да преподава история на изкуствата. В следвоенната ера Катрин очаква, че нейните ученички, най-добрите и най-умните в страната, ще се възползват от възможностите, които са им предоставени. Но скоро след пристигането си, Катрин установява, че атмосферата в престижната институция е пропита с конформизъм. Според учителката им по ораторско майсторство Нанси Аби (Марша Гей Хардън), годежен пръстен на пръста на младата жена е по-голямо постижение и от най-доброто образование.

Когато Катрин окуражава ученичките си да мислят независимо, тя влиза в конфликт с ръководството на факултета и бившите възпитанички, включително популярната Бети Уорън (Дънст). Понастоящем омъжената Бети се превръща в опасен противник, когато Катрин убеждава нейната най-добра приятелка, Джоан Брандуин (Стайлс), да се запише в правния факултет на “Йейл”, въпреки че Джоан също очаква предложение за женитба от своя приятел..  

За умната и предизвикателна Жизел Ливай (Гиленхал), Катрин става отдавна търсен модел за поведение и ментор. Сладката и свенлива Кони Бейкър (Гудуин) също събира смелост от примера на Катрин и успява да се раздели със своята нерешителност.

Докато помага на ученичките си да намерят свой път в живота си, Катрин се научава как да промени и собствения си живот.
Copyright © 2024 Dir.bg.