Чудесно актьорско изпълнение в “Усмивката на Мона Лиза

13.02.2004 г.
Чудесно актьорско изпълнение в “Усмивката на Мона Лиза”В началото на 50-те години в САЩ дори момичетата приети в колеж мечтаят главно за сполучлив брак и за идеалния дом, който обобщава представата им за персонална изява. Катрин Уотсън, млада жена със свободен дух, преподавателка по история на изкуството, възнамерява да промени всичко това. Възпитаничка на Бъркли, тя не закъснява на скандализира и впечатли своите ученички, както с вида си на калифорнийска интелектуалка и с бохемското си поведение, така и с профеминистичното си мислене и с щастливата си самота…

Според “Усмивката на Мона Лиза” жените не са просто жертва на патриархолното общество, но и доброволни съучастници в това промиване на мозъци. Филмът е изпълнен с апели за толерантност и с политическа коректност и същевременно е артистично издържан, благодарение на вниманието, с което Майк Нюъл направлява ситуации, които попаднали в други ръце биха се оказали неуправляеми.

Сюжетът е вдъхновен от статия на Хилари Родам Клинтън, базирана на времето, което е прекарала в традиционалисткия и консервативен колеж Уелсли (Нова Англия) през 60-те години на ХХ век. Филмът разказва индивидуална история, която се опитва да промени хода на Историята. Режисьорът на “Четири сватби и едно погребение” и на предстоящия “Хари Потър и затворникът от Азкабан” може да се похвали с отлична възстановка на нравите, традициите, костюмите, музиката, чак до най-дребния детайл на мястото и епохата.

В това пътуване назад към средата на ХХ век, ние се оказваме в компанията на чудесни актриси. Джулия Робъртс продължава линията на обществено противопоставяне, поето с образа на Ерин Брокович, макар че този път се бори не със “зловонни” промишлени концерни, а със закостенялостта на образователната система. Ту сериозна, ту усмихната (с тази усмивка, която се превърна в нейна запазена марка), тя е предвидима, но неустоима. Младата Джулия Стайлс (“10 неща, които мразя у теб”) е брилянтна в превъплъщението на противоречивата си героиня, а от деспотизма и конфликтността на Кирстен Дънст (“Спайдър-мен”) направо ти настръхва косата. Да не забравяме и чаровната прелъстителна бунтарка Маги Гиленхал, както и забавната сухарка Марша Гей Хардън (“Реката на тайните”). “Отборът на мечтите” на Майк Нюъл.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.