Хей, това е моят “Оскар”!

11.03.2004 г.
Хей, това е моят “Оскар”!Вече можете да си купите и “Оскар”! Какво, не вярвате ли? Дъщерята на Орсън Уелс, който спечели лъскавата статуетка за оригинален сценарий за филма “Гражданинът Кейн”, може би ще направи точно това.

“Оскар”-ът  може в близко бъдеще да мине под чука, след като съдът обяви Беатрис Уелс за законна притежателка на “Оскар”-a на баща си. Това, естествено, й дава правото да прави с него каквото пожелае. От 1951 г. Всеки, който е получил “Оскар” е подписал документ, в който се съгласява да не продава наградата на никой друг, освен на Академията и то за цена от 1 долар. Но като се има предвид, че тази статуетка е връчена още през 1942 г., правилата явно не важат за нея.

След смъртта на Уелс през 1985 г., “Оскар”-ът изчезна и Беатрис поиска негов дубликат от Академията, като подписа споразумението да не го продава. Чак след 10 години статуетката на баща й се появи в аукционна къща и тя заведе дело да й бъде върната, което се случи.

И ето, че сега подписаното споразумение не важи за оригинала, който тя има намерение да продаде. Академията естествено й предложи известна сума, на която тя не се съгласи, тъй като оценката на статуетката варира между 500 хиляди и един милион долара.

Със съдействието на списание "Екран"
Copyright © 2024 Dir.bg.