Непоносимо забавна жестокост

16.04.2004 г.
Непоносимо забавна жестокостКатрин Зета-Джоунс във филм на братя Коен?! А защо не!? Когато развенчаваш филмови клишета, най-добре е да използваш идоли. Ето, вече никой не се учудва да види Джордж Клуни в авторска лента, след като така умело се справи със съвременния Одисей от “О, братко, къде си?”.

Мерилин обича “да заковава мъжки задници”, което в превод от брачен жаргон означава: да се ожениш за богат, глуповат, хойкащ мъж и да се сдобиеш с парите му след като го накиснеш за изневяра, предизвикаш скандал и получиш развод. Да, но Мерилин се сблъсква с аса на адвокатите Майлс Маси и остава с пръст в уста. Само че Маси не знае, че си е намерил майстора...

Феновете на братя Коен могат да решат, че този филм е прекалено лъскав и комерсиален, но това е само на пръв поглед. Защото още при втория може да се установи, че освен гаргара с американската (пък и не само) брачна система, “Непоносима жестокост” се закача безцеремонно с лустрото на булевардните любовни истории, със светската комедия и не на последно място с амплоато на звездите.
Забавно е да видим, че след ваксата за коса Джордж Клуни си има нова мания – белотата на зъбите, но това също е и дръзко намигване към обсесията на тема красота, която владее Холивуд. А Катрин Зета-Джоунс е все същата хладно недостъпна мъжемелачка, каквато я познаваме от повечето й филми. Но както можете да се убедите сами с “Непоносима жестокост”, поставено в определен контекст дори амплоато пародира себе си.

Братя Коен не са се поколебали да прибягнат до кича (началните надписи текат на фона на винетки с очарователни анимационни амурчета и техните “жертви”) в поведението и изображението, за да се посмеят над лековерните почитатели на “масовия вкус”. Друго забавно “отстъпление” от присъщия им стил е грижливото разработване на заблуждаващи ходове в интригата, които създават първото ниво на филма, достъпно са обикновения зрител, който просто е отишъл да се забавлява и спокойно може да пропусне демитологизацията. В известен смисъл авторите пародират дори собствената си склонност към демонстративно опростен (т.е. засукан) прочит на класически жанрови истории. Не им се сърдете, те просто не умеят да се отегчават!

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.