За Антъни Хопкинс в филма ДА УСТОИШ НА ПИКАСО

За Антъни Хопкинс в филма ДА УСТОИШ НА ПИКАСОС готовия сценарий в ръце екипът започва да търси актьори за ролите. Антъни Хопкинс, който вече е работил с Мърчант/Айвъри в "Имението Хауърдс Енд" и "Остатъците от деня" и с Уулпър в ТВ филма "Victory at Entebbe" (1976, реж. Марвин Чомски), е единодушно избран за ролята на Пикасо. “Тони беше естественият избор”, споделя Айвъри. “Физически той е напълно подходящ. Освен това, имам чувството, че е един от онези актьори, а те са доста рядко явление, които могат убедително да претворят на екрана един гений. Хопкинс получава силен загар и тъмни лещи, подстригва се ниско и благодарение на това, по думите на Айвъри, "на екрана той заприлича неимоверно на Пикасо.
Просто има същото телосложение." Хопкинс чете много за героя, който трябва да претвори, и казва: “Аз не бих могъл да осъждам този човек. Той несъмнено е бил сложна, егоистична личност... и при това щедър човек - един пълен абсурд. Ограниченият поглед, вглъбеността са типични за големите художници. Те обикновено нямат време за хора извън своето призвание и затова изглеждат ужасно егоцентрични. Но човек си казва, че те просто са такива.”

Хопкинс споделя, че ще използва грубостта, която открива в Пикасо. “Като актьор човек трябва да е доста безмилостен - много груб и силен. Вероятно с годините и аз съм станал по-груб и безцеремонен. Вече не си губя времето.” Хопкинс подхожда към ролята на най-големия художник на нашето столетие много внимателно. “Представям го като човешко същество, какъвто струва ми се, е бил. Най-трудно беше да овладея неговия маниер на говорене, в речта ми няма испански акцент. Леката особеност в говора ми лежи по-добре физически. Надявам се да съм уловил неговия ритъм.” Макар че художникът е бил по-стар от Хопкинс, актьорът не смята, че това представлява някаква трудност. “Той е бил физически в отлично състояние за своите 90 години. На 70 е изглеждал много здрав и силен. Подготовката ми в това отношение включваше отслабване с около петнадесет килограма и много физически упражнения. Сега съм в отлична форма, имам повече енергия от всякога, по-лек съм, отколкото през последните двайсетина години. Трябваше да го сторя преди години!”
Copyright © 2024 Dir.bg.