Изобилие във видеотеките

03.06.2004 г.
Изобилие във видеотекитеПрез юни въобще няма да скучаете, ако сте ценители на хубавото кино на домашен екран.

Първо, ако сте пропуснали в киносалоните, можете да си наваксате: откачената комедия на братя Фарели, където Мат Деймън и Грег Киниър са сиамски близнаци (“Лепнат за теб”);  мрачната екшън-драма Мръсно синьо, в която Кърт Ръсел е лошо ченге; трилърът на Клинт Истуд, за ролята си в който Шон Пен спечели “Оскар”; и историческо-приключенския “Последният самурай” - ако не заради Том Круз, то поне в чест на визията и бойната хореография.

Второ, задължително би трябвало да си наваксате, ако се чувствате киномани, “Сбогом, Ленин!” и Никъде в Африка. “Сбогом, Ленин!”, защото рядко се появяват подобни демитологизиращи филми, в които социализмът и комунизмът са предмет ниронична  носталгия и черен хумор. А “Никъде в Африка”, защото в началото на ХХI век Черният континент продължава да привлича с екзотиката на природата и културата си и с увлекателния разказ за адаптацията в един чужд свят (както в годините на Втората световна война, така и днес).

Трето, можете да гледате филми, които така и не стигнаха до големия екран, което ги прави още по-очаквани. Сред “предизвестените” заглавия са истинската история на ирландската журналистка Вероника Герен, над която се е потрудил самият Джоел Шумахер (“Телефонна клопка”), както и драматичната съдба на професор по философия, осъден на смърт, защото се бори срещу смъртното наказание в Животът на Дейвид Гейл на Алън Паркър.

Четвърто, очакват ви някои любопитни, по-малко познати заглавия като комедията Под небето на Тоскана”, наситена с италианска провинциална романтика, драмата Мръсни хубави неща на Стивън Фриърс (“Опасни връзки”), в която чудесната Одри Тоту играе туркиня в Лондон, а също и необикновената история Нормален, в която един мъж открива, че се чувства... жена.

Пето и най-важно – не пропускайте Нож в раната на Джейн Кемпиън (“Пианото”). Този странен, свиреп, сексуално откровен филм, в който Мег Райън ни разкрива неподозирани страни от таланта си, може и да не ви хареса, дори да ви разгневи, но няма да ви остави безразлични.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.