Създаването на “Подземен свят

Създаването на “Подземен свят”Всичко започва с един разговор между режисьорът Лен Уайзмън и неговият приятел Кевин Гревю, който е съ-сценарист и играе ролята на Рейз. “Ако това ще е новият филм за вампири и върколаци на хилядолетието, искам да видя нещо ново” казва Уайзман. Гревю предлага създаването на история тип “Ромео и Жулиета” и вместо Монтеги и Капулети, враждуващите родове са Вампири и Вълци. Гревю решава да вплете и професионалният си опит в генното инженерство в реформирането на класическите истории. “Искахме да използваме науката не по-малко от мистицизма в създаването на историята и митологията на двете племена, затова създадохме вирус, който да е причината Вампири и Върколаци да са това, което са”

Уайзман добавя, че съзнателно са се въздържали от най-класическите асоциации за вампирите от типа на чесън и кръстове. “Когато включиш и научен елемент като част от историята, тогава можеш да обясниш много неща. Ако това е генетична аномалия, която създава тези видове, значи говорим за физиологически закономерности, които с течение на продължила векове еволюция се е видоизменила и са се създали тези видове. Така можеш да ги изследваш и да видиш какво ги убива, например защо точно среброто убива Вампирите? Затова мога да кажа, че нашите вампири и върколаци, за по-земни, по-реални."  

Следващата им стъпка е да наемат сценаристът Дани Макбрайд, който споделя страстта им към този жанр, за да обработят развият окончателно идеята. “Дани наистина улесни процеса и разбра абсолютно правилно всичките ни идеи”, казва Гревю. И тримата решават от самото начало, че искат главният персонаж да е жена. “И двамата с Дани решихме, че ще е много свежо този образ да е женски, противно на стереотипите до момента”, казва Уайзман. И така се стига до избора на актрисата.

Кейт Бекинсейл макар и доста популярна актриса на големият екран и театралната сцена не е точно първото име, за което би се сетил човек. Както казва един от продуцентите “Преди “Подземен свят”, никой не би могъл да си представи Кейт с пистолети в ръка и вампирски зъби.”

Бекинсейл очевидно е на същото мнение, защото отказва да прочете сценарият, когато чува, че е за вампири и върколаци, но агентът й го дава въпреки всичко.

“Лен беше направил към сценарият страхотни рисунки и стори-бордове на Селин и върколаците” си спомня Бекинсейл. “Те бяха толкова готини и интересни, а не както очаквах да са старомодни и напомнящи всички евтини филми в жанра. Така се заинтересувах и от сценария и видях, че не е поредният комикс, където героинята само прави салта. Селин е истински образ от плът и кръв.”

С включването на Бекинсейл към проекта се проправя път и за включването на други разностранни професионалисти.  Продуцентът Лучези споделя “Идването на Кейт легализира филма ,така да се каже сред актьорите извън жанра и така успяхме да подберем фантастичен екип, който би бил невъзможен без нея. Тя е фантастична.”

Уайзман също не пести похвалите си за Бекинсейл “Тя беше много запалена през цялото време. Всичките и идеи съвпадаха или доразвиваха нашите и всичко стана по-добре, отколкото очаквахме. Сценаристът Макбрайд коментира “Играта на Кейт е изумителна, тя просто вдъхна живот на Селин, играеше си с нея като с глина и създаде този фин, готин и комплициран образ. Мисля че това е нещо, което не е правила досега”

За продуцентите основното притеснение било единствено как актрисата със Шекспирова закалка ще се справи с всички ужасни неща, причинени й на снимачната площадка- измокряне до кости, снимки на минусови температури, висенето от 8-етажна сграда и други.

Кейт Бекинсейл обаче е запазила само приятни спомени от очевидно не особено приятният снимачен процес. “Това беше едно невероятно изживяване, изпълнено с много страст, определено е най-приятният снимачен период, който съм имала до момента. Това наистина звучи странно и за мен, защото въобще не очаквах да се чувствам толкова сигурна, впускайки се в такава голяма авантюра за мен, но наистина бях абсолютно спокойна през цялото време и това е заслуга на Лен.”

Следващият изключително важен персонаж е Майкъл Корвин. Лен Уайзмън си спомня за впечатлението което му е направил Скот във “Фелисити” с подхода и сериозността, с която се отнася към всеки материал. “Скот подходи към всичко в този филм много сериозно и искаше всичко да бъде възможно най-реално.” Бекинсейл допълва “Мисля че Лен има талант да привлича хората, които трябва и които правят нещата от правилните подбуди. Скот е такъв човек, той иска да работи и да си свърши работата качествено.

Работата по “Подземен свят” е ново изживяване за Спийдмън, който също е дебютант в жанра . “Да работиш с режисьори дебютанти като Лен за мен е привилегия, защото те са много по-отворени, а не закрепостени като режисьорите, които вече са си изградили някаква схема.” “Лен беше много запален по този проект и мисля, че това се усеща, докато гледаш филма. Каквото и да правеше и под каквото и напрежение да работеше, удоволствието в работата му беше видимо. Той има голям талант и силно чувство за стил, а визията, която създава е уникална.”

Поради трансформациите на Майкъл във върколак, Спийдмън е подложен с часове на гримиране и слагане на специални протези. “Слагането на тези неща отнемаше по 5 часа на ден, а една вечер бяха необходими седем души и час и половина, за да ги свалят от мен. Всички ме предупреждаваха, че ще бъде страшно досадно, но на мен ми беше интересно да си седя и да гледам как тези хора правят чудеса с тялото ми.”  

Но Спийдмън не е единственият актьор подложен с часове на гримиране. Британският ветеран Бил Найги, който играе господарят на вампирите е имал подобни изживявания докато е бил трансформиран в мумифицираният Виктор. “Нямах и представа какво значи “протеза”, но сега мога да ви кажа- това е болка, много болка”, коментира шеговито Найги. “Но най-лошото е, че не можеш да мразиш мъчителите си, зашото те са много свестни хора, които освен това са страпни професионалисти в работата си.”

За ролята на Луциян, лидер на Вълците е избран театралният актьор Майкъл Шийн, който пробива на голям екран с участието си в “Четири пера”. “Майкъл беше точно това, което ни трябваше за Луциян”, коментира сценаристът Макбрайд.

Кастингът е окончателно оформен с участието на Шейн Броули като Крейвън, арогантният и емоционален лидер на Вампирите, чиято битка за надмощие изиграва важна роля в цялата история. “Аз трябваше да изиграя най-сложната роля, защото в мозъка на Крейвън се случват толкова много неща”, казва Кроули. “Освен това трябваше да крещя почти във всяка сцена, по 12 часа на ден. Не знам за вас, но на мен това ми беше доста трудно и след това имах нужда от чаша вино, или чаша кръв”, добавя шеговито Кроули.
Copyright © 2024 Dir.bg.