Питър Галахър - портрет

19.08.2004 г.
Питър Галахър - портретПитър Килиан Галахър, един от най-уважаваните американски актьори, изявяващи се на сцената, в телевизията и киното, е роден на 19 август 1955 в Армонк, щата Ню Йорк. Още като тийнейджър в родния си град, Питър развива интерес към актьорската игра и участва в различни училищни постановки и мюзикъли.

След като се дипломира в университета Тъфтс, през 1977 дебютира и на професионална сцена във възстановяването на постановката на „Коса”, а след това и в бродуейската продукция на „Брилянтин”.

Преходът от сцената към киното започва през 1980 с участието му във филма на Тайлър Хакфорд „The Idolmaker”.

Следват още доста роли в киното; „Dreamchild”, „Боб Робъртс”,” Watch It”, „Заместникът”, комедийният хит „Докато ти спеше”, „На Джилиан за 37-ия й рожден ден”, „Cafe Society”, „Джони Скидмаркс” и „Мъжът, който знаеше твърде малко”. Галахър играе и в спечелилия Оскари филм „Американски прелести” (на Сам Мендес), и в „Треска за шоу”, под режисурата на Николас Хитнър.

Актьорът се радва на добро сътрудничество с режисьора/продуцент/сценарист Робърт Олтман – снимал се е в два от най-силните му филми „Играчът”, последван от „Кратки моменти”.Друг режисьор, който е работил неведнъж с Галахър е Стивън Содърбърг – през 1989 двамата са заедно с голям успех в „Секс, лъжи и видео”, а шест години по-късно, през 1995 Содърбърг пише специално за Галахър главната роля в neo-noir филма „The Underneath”. През ноември 2001, играе в мини-сериала на  Showtime „Feast of All Saints”, базиран на книгата на Ан Райс (авторката и на „Интервю с вампир”).

Историята се развива в Нови Орлеан през ХІХ век и отразява живота на свободните цветнокожи, ярка и все пак прокълната прослойка, уловена в капана между света на привилегированите бели и подтиснатите чернокожи. По-наскоро Галахър се появи заедно с Адам Сандлър и Уинона Райдър в комедията на Columbia Pictures/New Line Cinema „Мистър Дийдс” на режисьора Стив Брил. Игра и в трилъра „Protection”, заедно със Стивън Болдуин, който разказва историята на убиец-мафиот от Ню Йорк, принуден да се възползва от Програмата за защита на свидетелите, след като е предал шефа си на ФБР.

Участва и в „Perfume” за Lions Gate заедно с Джеф Голдблум, Омар Епс, Пол Сорвино и Рита Уилсън.

„Perfume”, написан и режисиран от Майкъл Раймър е филм импровизация за хората, попаднали в капана на модния бизнес, представен с успех на фестивала Сънданс.

През 2003 година завърши работа на продукцията на New Line Cinema „How to Deal” с Манди Мур и Алисън Джейни.

Галахър не е забравил и сцената. На 1 ноември 2001 в Ню Йорк беше премиерата на новата постановка на „Noises Off” (у нас излезе на видео с Майкъл Кейн под името „Шум зад кулисите”, а Иржи Менцел я постави в Сатиричния театър като „Още веднъж отзад”). Публиката остана във възторг и от изпълнението в ролята на Скай Мастърсън вв възродения Бродуейдси музикъл „Guys and Dolls”.

През 1986 Галахър заслужи номинация за Тони за играта си (заедно с Джак Лемън) в „Дългото пътуване на деня към нощта”заедно с Джак Лемън. Получи и наградата Theatre World за участието си в продукцията на Харолд Принс „A Dolls Life” и награда на името на Clarence Derwent за играта си в писата на Том Стопард „The Real Thing”, под режисурата на МайкНикълс.

В телевизията най-скорошната изява на Галахър беше в излъчванията и у нас от бТВ изключително успешен сериал „Ориндж Каунти – квартал на богатите”.

Понастоящем актьорът живее със семейството си в Ню Йорк.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.