Убиецът Том Круз

27.10.2004 г.
Убиецът Том КрузМисия: Да прибави нов успех към филмографията си, която не познава криза. Въпреки че този път е злодей, а косите му са посребрени.

"Мисля, че хората са лакоми за новости и ще оценят един смел избор - смята режисьорът Майкъл Ман. - Том никога не е бил по-добър, отколкото във филми като "Джери Магуайър" или "Магнолия". Той напълно е заслужил да прави това, което иска." А какво иска Том? Да играе наемен убиец в "Съучастникът". Да убие пет човека за една нощ в Лос Анжелис, където арогантни койоти пресичат улицата нощем. Персонажът му Винсънт е машина за убиване. За да осигури придвижването си, той отвлича Макс (Джейми Фокс), дискретен шофьор на такси, който се паникьосва, когато един труп пада на покрива на колата му.

"Двамата с Майкъл Ман отдавна искахме да работим заедно - разкрива Круз. - В началото той ме попита какво мисля за ролята на Макс. Отговорих му, че Винсънт е този, който ме интересува. Той е обаятелен персонаж, много различен от онези, които съм играл досега. Когато поговорите с хората, си давате сметка, че всеки има различен морален кодекс. Те са убедени, че това, което правят е справедливо и необходимо. Винсънт не се пита дали постъпките му са добри или не. За него това е работа, точка." "Беше от първостепенно значение зрителите да бъдат прелъстени от персонажа, да изпитат симпатия към него - продължава Ман. - Том притежава това качество и умее да печели одобрение."

Друг съществен елемент е външността на Винсънт, създавана в продължение на седмици на компютър, преди да бъде възприета от Круз, за когото "основното беше да се намери добрия цвят". "Когато разпитваме свидетелите на едно убийство, за да се направи портрет на предполагаемия престъпник, те си спомнят само необикновени детайли - анализира Майкъл Ман. - Винсънт е среден на ръст, на средна възраст, сивеещи коси, елегантен сив костюм. Той прилича на всеки друг, така че не може да бъде идентифициран." Добър пример за холивудска ирония: да платиш на един актьор 25 милиона, за да изглежда незабележим!

Слуховете твърдят, че Круз е тренирал с истински убиец. Методичен докрай? "Убиец, да, но не наемен - бърза да уточни режисьора. - Става дума за Мик Гулд, бивш член на английски екип за бързо реагиране, който ми беше технически съветник за "Жега".

Той е светило в областта на бойните изкуства и оръжията от всякакъв тип. С негова помощ Том се научи да убива човек с голи ръце и с нож, да изстрелва два куршума 45 калибър за секунда, уцелвайки мишената всеки път. Научи се и на изкуството на измъкването..."

СКОРО В КИНАТА!

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.