Александър - енергичен крал – воин, изпълнен с амбиция

Александър - енергичен крал – воин, изпълнен с амбицияТой е означавал толкова много за хората около него – енергичен крал – воин, изпълнен с амбиция, смелост и младежка арогантност, който повежда многобройните си войски срещу персийските армии, син, отчаяно нуждаещ се от одобрението на строгия си и обръгнал на битки баща, безмилостен завоевател, отвел войниците си до границите на познатия тогава свят, без да загуби нито една битка. Той е образ, чиито мечти, дела и съдба отекват през вечността и оставят отпечатък върху света, който познаваме днес. Той е бил всичко това, и много повече. Той е Александър Велики.

Филмът “Александър” на режисьора Оливър Стоун е създаден по истинската история на една от най-влиятелните исторически личности – човекът, завладял деветдесет процента от познатите по онова време територии, преди да навърши 25 години. Александър преминава с практически непобедимите си гръцки, македонски, а в последствие – и източни армии, 35 000 километра само за осем години, като до смъртта си на 33-годишна възраст е създал  невиждана до този момент империя.

Филмът пресъздава времето от предхристиянската епоха, отличаващо се с навици и морал, доста различни от сегашните, белязано с несравнима красота и невероятна жестокост, време на възвишени идеали и потресаващи предателства. Това е един смел и реалистичен поглед върху живота на Александър и неговите отношения с майка му Олимпия (Анджелина Джоли), баща му Филип (Вал Килмър), дългогодишния му приятел и военен командир Хефестион (Джаред Лито), красивата му и амбициозна съпруга Роксана (Розарио Доусън), и доверения му генерал Птолемей (Антъни Хопкинс).

Необикновеното пътешествие започва, когато Александър поема от Македония към Западна Азия, за да прекрати контрола на персите там, като удържа невероятна победа над огромната им армия. Империята му се разпростира до Централна Азия, а той отива по-далече от който и да е европеец по онова време, продължавайки със завоеванията си чак в екзотичните земи на Индия. Невероятното и може би уникалното е, че Александър е единственият пълководец в цялата световна военна история, който не е бил побеждаван нито веднъж. Той неустрашимо води армията си през пясъците, планините и джунглите на непознати и тайнствени страни, покорявайки всеки, осмелил се да се изправи срещу него и рискувайки да предизвика бунт сред собствените си хора.

Филмът проследява превръщането на Александър в жива легенда, от младостта му, изпълнена с мечти за слава и приключения, през отношенията с най-близкото му обкръжение, до самотната му и мистериозна смърт като владетел на огромна империя. “Александър” е невероятната история на една личност, която покорява целия познат тогава свят, история, която доказва, че съдбата е благосклонна към смелите и дръзките.
Copyright © 2024 Dir.bg.