За актьорския състав

За актьорския съставКолин Фарел (Александър) започва кариерата си в телевизионни сериали във Великобритания, като участва в режисьорския дебют на Тим Рот “Военна зона”. Той наскоро приключи снимките в “Къща на края на света”, по романа на Майкъл Кънингам (автор на “Часовете”). Първото му участие в американски филм е в “Земя на тигри”, след които изпълнява ролята на Джеси Джеймс в “Американски бандити”.

Сред другите заглавия с негово участие са “Войната на Харт” където си партнира с Брус Уилис, “Специален доклад”, “Дявол на доброто”, “Фермата”, “S.W.A.T. – специален отряд”.  В “Телефонна клопка” работи отново с Джоел Шумахер, има специално участие във “Вероника Герен”. Актьорът може да бъде видян и в ирландския филм “Прекъсване”.
След “Александър”, Фарел изпълнява ролята на капитан Джон Смит  в “Новият свят”, филм, разказващ за първите срещи на европейците с индианската култура в Америка.

Носителката на Оскар и Златен глобус Анджелина Джоли (Олимпия) наскоро участва в трилъра “Крадец на животи” и в “Лара Крофт: Люлката на живота”, последвани от романтичната комедия “Живот или нещо подобно”. Зрителите в момента са в очакване на “Мистър и Мисис Смит”, където тя си партнира с Брад Пит.

През 2001 г. Джоли взе участие в “Лара Крофт - Tomb Raider”, както и в “Първороден грях” с Антонио Бандерас. Година по-рано се снима с Никълъс Кейдж и Робърт Дювал в “Да изчезнеш за 60 секунди”. За ролята си на момиче с психични проблеми в “Луди години” получава множество награди, сред които Оскар и Златен глобус. Преди това изпълнява ролята на полицайка в “Колекционерът” с Дензъл Уошингтън, участва в черната комедия “Контролна кула”. Снимала се е в много телевизионни филми, като за ролята си в “Джиа” на НВО получава Златен глобус и номинация за Еми.

Вал Килмър (Филип) е един от най-популярните актьори от своето поколение. Цялата му кариера е белязана със съвместна работа с най-уважаваните режисьори и акстьори, от ранните му участия като това в “Топ Гън”, през работата му с Оливър Стоун в “Дъ Доорс” и с Майкъл Ман в “Жега”, до последното му участие в “Спартанецът” на Дейвид Мамет.

Килмър е най-младият актьор, приеман някога във факултета по актьорско майсторство в Джулиард. Първият му филм е “Строго секретно”, но става популярен след ролята си в “Топ Гън”, където си партнира с Том Круз.

Други запомнящи се негови изпълнения са в “Дъ Доорс”, където се превъплъщава в легендата Джим Морисън, в “Батман завинаги”, където изпълнява главната роля, в “Жега”, “Истински романс”, “Уилоу”, “Проглеждане” и “Гръмотевично сърце”. През 2003 г. печели награда за работата си в “Соленото езеро”. Негов е гласът на Мойсей в анимационния филм “Принцът на Египет”.

Килмър се снима още в “Mindhunters” на Рени Харлен, в “The Missing” на Рон Хауърд, в “Земя на чудесата” и др. Той участва и в множество театрални постановки, включително на Бродуей, където играе за първи път през 1983 г. заедно с Шон Пен и Кевин Бейкън. Килмър се снима в телевизионни филми, сред които “Били Хлапето” на Гор Видал.

Антъни Хопкинс (Птолемей) получава Оскар за ролята си в “Мълчанието на агнетата” и е номиниран от Академията за “Остатъкът от деня” и “Никсън”. През 1998 г. е номиниран за най-добра поддържаща мъжка роля в “Амистад” на Стивън Спилбърг.
Хопкинс повтаря забележителната си роля на Ханибал Лектър в още два филма – “Ханибал” и “Червеният дракон”.

През 1998 г. актьорът участва в “Да срещнеш Джо Блек”, в “Инстинкт”, като и в “Тит” – филмова адаптация по “Тит Андроник” на Шекспир.

През 1992 г. Хопкинс се снима в “Имението Хауърдс Енд” и в “Дракула” на Брам Стокър, а преди това – в “Легенди за страстта” и “Пътят към Уелвил”. Той изпълнява главната роля в “Да устоиш на Пикасо”. “Маската на Зоро”, който също е с негово участие, излиза на екран през 1998 г. През 1981 г. изпълнява ролята на Адолф Хитлер в “Бункерът”.

През 1960 г. Хопкинс е извикан за прослушване от сър Лоурънс Оливие и две години по-късно е негов дубльор в “Танцът на смъртта” на Стриндберг. Дебютът му е през 1968 г., когато изпълнява ролята на Ричард Лъвското сърце в “Лъвът през зимата”, където си партнира с Питър О` Туул и Катрин Хепбърн.

Антъни Хопкинс е играл на театралните сцени във Великобритания и САЩ, като е изпълнявал множество роли на Шекспирови герои.

Сред другите филмови заглавия с негово участие са “Сърца в Атлантида”, екшън-комедията “Опасна комбина”, адаптацията по романа на Филип Рот “Скрити белези”, където негова екранна партньорка е Никол Кидман.

Розарио Доусън (Роксана) напоследък е една от най-ангажираните актриси в Холивуд. През април 2005 г. на екран ще излезе драмата “Градът на греха”, в която участват още Бенисио Дел Торо, Клайв Оуен и Британи Мърфи.

Наскоро актрисата засне “25-ия час”, който беше много добре приет от публиката и където можем да видим още Едуард Нортън и Филип Сиймур Хофман. Преди това участва в “Мъже в черно” 2 и в “Плуто Наш”.

Филмовият дебют на Доусън е в предизвикалия бурни дебати “Хлапета”, който намира място в официалната селекция на филмовата надпревара в Кан и участва на фестивала Сънданс.

Джаред Лито (Хефестион) е един от актьорите в трилъра “Паник стая”, където главната роля се изпълнява от Джоди Фостър. Следващото му участие ще бъде в “Господарят на войната”, заедно с Никълъс Кейдж и Итън Хоук.

Лито изпълнява множество второстепенни роли в големи проекти като “Боен клуб” с Брад Пит и Едуард Нортън, “Американски психар” с Крисчън Бейл, “Тънка червена линия” и “Луди години”.

Кариерата на Кристофър Плъмър (Аристотел)  като театрален и филмов актьор продължава вече повече от 50 години.  Професионалният му път започва в родния му Монреал, където работи едновременно в радиото и на театралната сцена, като използва и английски, и френски език. През 1954 г. дебютира на сцената в Ню Йорк, след което играе в множество успешни постановки на Бродуей и Лондонския Уест Енд. Бил е награждаван много пъти за театралните си роли, като е въплъщавал почти всички велики образи от класическия репертоар. Член е на Британския Национален театър и Кралския Шекспиров театър.

Многостранната му кариера започва, когато Сидни Лъмет му дава роля в “Stage Struck”. След това участва в десетки филми, повечето от които са с множество номинации от Филмовата академия. Сред тях са “Звукът на музиката”, “Ватерло”, “Стар Трек IV”, “Малкълм Екс”, “Долорес Клейбърн”, “Вълк”, “Дванадесет маймуни”. Един от последните му успехи е ролята му в номинирания за Оскар “Вътрешен човек” на Майкъл Ман, както и изпълнението му в “Красив ум” на Рон Хауърд. Сред последните заглавия с негово участие са “Гърлото на дявола” и “Никълъс Никълби”.
Copyright © 2024 Dir.bg.