Леонардо Ди Каприо с възхищение към образа на Хауърд Хюз

Леонардо Ди Каприо с възхищение към образа на Хауърд ХюзЛеонардо Ди Каприо живее с възхищение към образа на Хауърд Хюз повече от десетилетие, след като преди години е прочел биографията му. Той преследва тази роля с неутихваща страст, като става и изпълнителен продуцент на проекта. Все пак, както самият признава, когато работата по филма започва, той е изумен от величието на героя си. Човек на крайностите, Хюз е неустрашим, но и обречен, изпълнен с видения и направо луд, а като филмов образ той поставя огромни предизвикателства. “Толкова много хора имат вече изградена представа за него и това прави ролята още по-трудна. ”, казва Ди Каприо. “За мен това означаваше да бъда максимално автентичен и истински”.

За да постигне тази автентичност, актьорът живее и диша с образа в продължение на месеци, четейки биографични книги, слушайки записи и гледайки стари филми, стигайки до там сам да прави въздушните маневри на Хюз, които по ирония на съдбата са онова, което държи героя му здраво стъпил на земята в най-успешните му години. Колкото повече навлиза в образа, Ди Каприо открива много сходни черти с Хюз, като например играта на котка и мишка с пресата. Актьорът смята, че Хауърд Хюз олицетворява авантюристичния, поемащ рискове и малко луд образ на човек, оставил трайна следа в историята на света. Въпреки целия блясък и дух на приключения, онова, което впечатлява най-силно Ди Каприо, са сцените, в които Хюз е сам и гол, единствено в компанията на собствените си страхове. “Най-хубавите моменти бяха именно тези, когато заснемахме изолирания ми герой. Работехме двамата с Мартин, импровизирахме, влизахме все по-дълбоко и по-дълбоко. За мен това са най-хубавите спомени от този филм”.

Продуцентът Греъм Кинг е впечатлен от силната страст, с която Леонардо Ди Каприо изпълнява ролята. “Той е живял толкова години с историята в главата си, така че отношението му към нея е много емоционално. Когато говори за Хауърд, очите му заблестяват и лесно можеш да си го представиш в ролята”, казва Кинг. Той добавя, че актьорът дори се консултира с психиатри, за да разбере по-добре болестите, измъчвали Хюз по времето, когато той прави пионерските си стъпки в авиацията и киното. “Не съм виждал друг актьор да работи толкова усилено, колкото Лео в “Авиаторът”, споделя още продуцентът.

Заедно с Леонардо Ди Каприо, на екрана се появява изключително актьорско съзвездие, което участва в пресъздаването на света на Хауърд Хюз. В ролята на може би най-голямата любов на индустриалеца – актрисата Катрин Хепбърн, ще видим Кейт Бланшет. За нея не е новост да изпълнява роля на историческа личност. За превъплъщението си в образа на английската кралица Елизабет в едноименния филм, актрисата получава Златен глобус и номинация за Оскар. За нея обаче това е много по-различно предизвикателство. “Едно е да играеш някого, който е живял и за когото хората имат изградена представа и имат отношение като към икона, а съвсем друго да пресъздадеш героя си именно там, където е обожествяван. Мисля, че не бих се съгласила да изпълня тази роля за другиго, освен за Мартин Скорсезе”, отбелязва актрисата и продължава: “Много говорихме за това. Марти не искаше да играя бурлеска или кабаретни танци. Той търсеше нещо по-дълбоко. Той искаше от мен да уловя индивидуалността й, както и невероятната й енергия. Беше много приятно и забавно да гледам отново филмите й. Тя идва от епоха в киното, когато хора като нея, Бет Дейвис и Хъмфри Богарт са присъствали на екрана не само с визията си, но и с гласа си. Знам, че гласът звучи различно, когато си на сцена, затова се постарах да намеря нейни интервюта от годините, когато е била млада, макар че те не са много. Намерих едно от 1973 г., когато в гласа й все още се долавя младежка нотка и това много ми помогна ”.

Кейт Бланшет ръзсъждава върху странното привличане между двамата: “Те имат много общи черти – и двамата са аутсайдери, крайно ексцентрични и много красиви. Недостатъците на всеки са това, което привлича другия. Те са от различни социални слоеве, но всеки от тях е имал достатъчно пари, за да се освободи от ограниченията на обществото”.

Ролята на екранната богиня от онова време Ава Гарднър, с която Хауърд е обвързан емоционално дълги години, се изпълнява от Кейт Бекинсейл. Актрисата споделя: “Мисля, че Кларк Гейбъл е казал: “О, Ава е страхотен образ, който може да пие вечер с момчетата и да псува като каруцар, но за нещастие е заключен в тялото на най-красивата жена на света”. С други думи, тя е била страхотна, душата на компанията, а и донякъде объркана, както всички останали”.

Джон С. Райли, който участва в “Бандите на Ню Йорк” и получи номинация за поддържаща роля в “Чикаго”, е избран за друга важна роля – тази на Ноа Дитрих, финансист в авиокомпанията на Хюз и негов много близък приятел. “Когато има някой толкова ексцентричен като Хауърд Хюз, който крои такива грандиозни планове, е ясно, че трябва да има още някой зад гърба му, който да се грижи за болтовете и гайките на машината. Това е бил Ноа”, отбелязва актьорът.
За ролята на главния съперник на Хюз – възпитаникът на Йейл и шеф на Пан Ам Хуан Трипи, продуцентите се спират на Алек Болдуин. Неговият герой е считан от мнозина за човека, на когото се дължи развитието на модерните граждански авиолинии в САЩ.

“Трипи е невероятен”, казва Болдуин. “Още през 20-те и 30-те години е бил наясно, че търговското въздухоплаване има огромно бъдеще”. Двамата с Хюз са почти пълни противоположности. Хюз е тексаски аутсайдер, работещ винаги извън системата, а Трипи произхожда от елита на Източното крайбрежие и е разполагал с доста политически връзки, но и двамата споделят страстта към летенето. “Смятам, че всеки от тях е виждал другия в себе си. Това е често срещано при двама велики съперници”, отбелязва Болдуин.

Алън Алда изненадващо е избран за ролята на сенатора от Мейн Оуен Брюстър, който се опитва да съсипе Хюз с публично разследване. “Това беше необичаен избор”, споделя Греъм Кинг. “Марти му имаше пълно доверие и наистина Алън се справи блестящо. Така добре изигра ролята си, че можеш физически да усетиш корупцията в образа му”.

Номинираният за Оскар Джъд Лоу се превъплъщава в ролята на Ерол Флин – лошото момче на Холивуд. Певицата Гуен Стефани е Джийн Харлоу - рукососата бомба, станала звезда с “Ангели от ада”. Мат Рос е Глен Одекирк – главният инженер на Хюз. Дани Хюстън се превъплъщава в шефа на TWA Джак Фрай. Ролята на прес-агента на Хюз Джони Майер се изпълнява от Адам Скот. Кели Гарнър е Фейт Домерк – 15-годишната красавица, която Хюз се надява да превърне в следващата голяма звезда, а Ян Холм – академикът, участвал в изследванията на индустриалеца.
Copyright © 2024 Dir.bg.