За продукцията

За продукциятаПродуцентката Лорън Шулер Донър е основната фигура, която допринася за пресъздаването на комиксовия герой Джон Константин на големия екран. Донър, чиято над 20-годишна кариера в развлекателната индустрия е свързана със заглавия като “Волният Уили”, “Имате поща” и “Х-men”, вижда невероятен потенциал в историята и образа на главния герой.

След като проектът е поет от  Warner Bros. Pictures, Донър се съсредоточава върху работата по сценария заедно със сценариста Кевин Бродбин и продуцента Майкъл Ъслан.  
Бродбин, който е страхотен почитател на едноименния комикс, отдавна мечтае да напише сценария за такъв филм. Той приема адаптирането на поредицата изключително сериозно, подчертавайки, че “най-важното беше да останем верни на гласа на Константин”.

Следващият, който се присъединява към екипа, е продуцентът и писателят Акива Голдсман. Той е отличаван с множество награди за чудесните се текстове, сред които са тези на “Красив ум” и “Клиентът”. Голдсмит признава: “Невъзможно е да работя върху нещо, ако то не ми е забавно и ако не ангажира креативността и въображението ми. “Константин” олицетворява една идея, която винаги е била интересна за мен – за съществуването на свят, кйто се намира отвъд онова, което можем да видим”.

Същността на героя и неговото поведение са неотделими от ситуацията, в която се намира. Когато обстоятелствата го принуждават, той се хвърля към целта. “Това, което ми харесва в него е, че въпреки неизбежността на неуспеха, той продължава да търси начини да постигне, каквото е необходимо”, споделя Лоренцо Ди Бонавентура, част от продуцентския екип на филма. “Това не е несломимия дух на супергероя, това е духът на онзи, който знае, че ще загуби, но въпреки това не се отказва”.

“Той е човек, който се движи и в мрак, и в светлина”, описва образа Донър. “Той не е зъл. В крайна сметка, животът, който е отнел, е неговият собствен. Той не е и добър. Това е просто един човек с трудна съдба, който все още не е загубил чувството си за хумор. Точно поради това искахме Киану Рийвс да изпълнява ролята, защото бяхме сигурни, че ще пресъздаде онази дълбочина, която характеризира Константин”.

“Той се бори срещу системата”, добавя продуцентът Ъруин Щоф, който е и дългогодишен професионален партньор на Рийвс. “Той вярва, че съдбата му трябва да бъде определена според делата му, а не от някого, който просто прилага механично правилата. Безчестието и лицемерието, с които се е сблъсквал и борил цял живот, са нещата, които са го превърнали в това, което е”.

Щоф така силно се развълнува от сценария на филма, че го изпраща на Рийвс, докато актьорът е в Сидни за снимките на “Матрицата: революции”. “Той се влюби в образа”, припомня си Щоф. “Хареса му това, че въпреки потенциала на филма да бъде възприет като епична продукция със зашеметяващи ефекти, в сърцевината на всичко беше борбата на един човек съз злото”. Мелникер добавя: “Той е ярка индивидуалност, неподлежаща на вкарване в рамки и категории. Около него витае мистерия. Той не е нещо, за което хората могат да кажат: “Това съм го виждал и преди.”

Ъслан, чието младежко увлечение по комиксите дава отражение и на кариерата му, смята, че познаването на тези поредици не е задължително, за да харесаш историята, представена на екрана. “Едно от най-страхотните неща, свързани с нея, е това, че нищо не е само черно или бяло. Ужасени, ние разбираме, че всичко в света, е смесица от тези два цвята. Независимо колко сме добри и човечни, във всеки от нас може би се крие демон.”
Copyright © 2024 Dir.bg.