Дуелът на Джедаите

Дуелът на ДжедаитеПренасянето на кулминационния двубой с лазерни мечове в „Отмъщението на Ситите” на екрана е било само по себе си епично приключение

В 100-годишната история на киното е имало безброй епични битки между герои и злодеи. Но никоя от тях не е била очаквана с такова нетърпение и няма да бъде тъй щателно разглеждана под лупа от кинозрителите както заключителния сблъсък между Анакин Скайуокър и Оби-Уан Кеноби, който е и кулминацията на „Междузвездни войни: Епизод ІІІ - Отмъщението на Ситите”.

Това не е първият екранен сблъсък на лазерни мечове и фехтовачески умения между двама герои, но обещава да бъде най-вълнуващия, по думите на отговорника по каскадите на „Епизод ІІІ” и майстор-фехтовчик Ник Гилард, който е автор и на хореографията на дуелите за „Невидима заплаха” и „Клонираните атакуват”. „Бяхме достигнали пределите на възможното в стила на дуелиране на джедаите”, казва той. „Така че в този филм трябваше да вдигнем мизата още повече.”

За да измисли и състави хореографията на сцената – както и неизброимите други екшън-сцени в „Отмъщението на Ситите” – Гилард разказва, че най-напред е обсъдил със сценариста-режисьор Джордж Лукас бойните умения на всеки от героите, които били сравнени с тези на останалите джедаи по скала от 1 до 10.

„Оби-Уан е на 8-мо ниво, от което започва Анакин. Но Анакин се издига до 9-то ниво – а разликата между 8-мо и 9-то е огромна. Един джедай може да достигне 9-то ниво, но това е разликата между светлата и тъмната страна на Силата. Дуелът всъщност ви дава доста добра представа за героите, защото Анакин е изучил прийомите на фехтовката, той е невероятно надарен – но не е възприел философската й страна.

Тази особеност на сюжета ми бе изключително полезна при съставянето на хореографията на сцената”, казва Гилард.

Хейдън Кристенсен, който изпълнява ролята на Анакин и Юън Макгрегър, който отново се превъплътява в образа на Оби-Уан Кеноби, се изправили пред доста трудна задача при пристигането си в Сидни, Австралия за започване на репетиции и тренировки. Кристенсен имал особено изнурителен режим на подготовка.

„Хейдън полагаше големи усилия”, разказва Гилард. „Всеки ден провеждаше по 6 часа фехтовка с нас, след което го чакаха 2 часа тренировки – 1 час вдигане на тежести и 1 час натоварване на сърдечносъдовата система. И трябваше да яде по 6 пъти на ден!”

Колкото и важна да е битката с лазерни мечове между Оби-Уан и Анакин за филма, тя е само една от сцените с каскади, върху които е работил Гилард. „Те не се забелязват колкото в другите филми, защото има цяла гама от най-разнообразни екшън-сцени. Мисля, че отделих на каскадите не по-малко време, отколкото на лазерните дуели. Те са много трудни и изискват много труд.”

Лукас казва, че работата на Гилард е изключително важна за успеха на „Отмъщението на Ситите”. „Създаването на екшън-сцена е доста трудно нещо”, обяснява той. „Ник се занимаваше с Хейдън и Юън и ги превърна в страхотни майстори на меча.

Бързината, която постигнаха, е просто невероятна – и то без да ползват дубльори.”
Copyright © 2024 Dir.bg.