За актьорския състав

За актьорския съставЮЪН МАКГРЕГЪР (Оби-Уан Кеноби) става известен на американската публика като звезда на вълнуващата шотландска драма „Трейнспотинг” на режисьора Дани Бойл, а след това придоби световна популярност с ролята на Оби-Уан Кеноби в „Междузвездни войни: Епизод І – Невидима заплаха” и „Междузвездни войни: Епизод ІІ – Клонираните атакуват” на Джордж Лукас и в пожъналия много овации „Мулен Руж” на режисьора Баз Лурман. За ролята си на млад писател, влюбен в обречена куртизанка в „Мулен Руж” Макгрегър получи награда “Golden Satellite”, наградата на Холивудския кино-фестивал, наградата „Европейско постижение в световното кино” през 2001 г., “Empire Award” и наградата на Лондонската кино-критика, както и редица други отличия.

През 1997 г. той спечели награда “Emmy” за най-добро гост-изпълнение в драматичен сериал за един от епизодите на „Спешно отделение”.

Роден в Крийф, графство Пъртшир, Шотландия, Макгрегър се обучава в Школата по музика и театрално изкуство „Гилдхол” и натрупва първия си опит в “Perth Repertory Theatre”. Участва в “Being Human” на Бил Форсайт, преди да изиграе главната роля в първия филм на Бойл, „Плитък гроб” (1994). Две години по-късно идва „Трейнспотинг”, който го изстрелва в челните редове на световните звезди. Участвал е и в „Записки под възглавката” на Питър Грийнауей, „Ема”, “Brassed off”, „Целувката на змията”, заедно с Камерън Диас в „Луд живот” на Дани Бойл, “Nightwatch” (американската версия), „Velvet Goldmine” “Rogue Trader”, „Звезден глас”, “Eye of the Beholder”, в ролята на Джеймс Джойс в „Нора” (на който е и продуцент” и в „Блек Хоук”.

След това се изявява в романтичната комедия на “Twentieth Century Fox” „Долу любовта”, където му партнира Рене Зелуегър. Наскоро Макгрегър завърши снимките на филма на Майкъл Бей „Островът” и скоро може да бъде видян на сцената на лондонския Уест Енд в постановката “Guys and Dolls” на Донмар.

Телевизионните изяви на Макгрегър включват “Lipstick on Your Collar”, “Scarlet and Black”, “Kavanagh QC”, “Doggin’ Around”, “Cold War – Tales from the Crypt”, “Polar Bears in the Wild” и “Trips Money Can’t Buy”.

Други сценични изяви включват “Little Malcolm And His Struggle Against the Enuchs” от Дейвид Холиуел на режисьора Денис Лоусън, играна в “Hampstead Theatre” и “Comedy Theatre”.

НАТАЛИ ПОРТМАН (Падме Амидала) наскоро видяхме в “Closer” на Майк Никълс за “Columbia Pictures”. Партнирайки на Джуд Лоу, Джулия Робъртс и Клайв Оуен, Портман спечели „Златен глобус” за най-добра поддържаща роля, както и номинация за „Оскар” в същата категория за работата си във филма. Портман изигра и главната роля в пожъналия овациите на критиката “Garden State” на режисьора Зак Браф. Новите й проекти включват израелския игрален филм “Free Zone”, режисиран от Амос Гитай и “V Is for Vendetta” по сценарий на братя Уашовски, режисиран от Джеймс Мактийг.

Портман се появи за втори път в ролята на сенатор Амидала в „Междузвездни войни: Епизод ІІ – Клонираните атакуват” след огромния успех на касовия рекордьор на Джордж Лукас „Междузвездни войни: Епизод І – Невидима заплаха”, в който видяхме този персонаж за първи път.

Другите филмови изяви на Портман включват спечелилия одобрението на критиката и номиниран за „Оскар” филм на Антъни Мингеля „Студената планина”, в който партнира на Джуд Лоу, Никол Кидман и Рене Зелуегър, както и късометражния филм на Том Тиквер „True”, част от сборния “Paris je t’aime”. Портман играе и в „Където е сърцето” на Мат Уилямс и в „Някъде на запад” на Уейн Уонг, който й донесе номинация за „Златен глобус” за поддържаща роля. Портман получи международно признание с игралния си дебют – „Леон: Професионалистът” на режисьора Люк Бесон, където си партнира с Жан Рено и стана още по-известна с изпълнението си в „Красиви момичета” на Тед Деми.

Другите й кино-изяви включват мюзикъла на Уди Алън „Всички казват „Обичам те”, черната комедия на Тим Бъртън „Марсиански атаки” и „Жега” на Майкъл Ман, с участието на Ал Пачино, Робърт Де Ниро и Вал Килмър.

Портман получи одобрението на критиката с ролята на Нина в постановката на Майк Никъл “The Seagull”, където партнира на Мерил Стрийп, Кевин Клайн и Филип Сиймур Хофман на Нюйоркския Шекспиров фестивал. През бродуейския сезон 1997-1998 Портман играеше главната роля в „Дневникът на Ан Франк”; “USA Today” нарече изпълнението й „забележително”.

ХЕЙДЪН КРИСТЕНСЕН (Анакин Скайуокър) се превърна в международна филмова звезда, когато Джордж Лукас го избра за ролята на Анакин Скайуокър в епичния „Междузвездни войни: Епизод ІІ – Клонираните атакуват”. Но ролята, която му спечели първите ласкави от страна на критиката, бе на неспокоен тинейджър в драмата на Ървин Уинклър “Къщата на моя живот” (2001). Тя му донесе и награда за най-добър млад актьор от Националната филмова комисия и номинации за наградите на Гилдията на киноактьорите и „Златен глобус”.

Наскоро Кристенсен изигра ролята на опозорения журналист на “New Republic” Стивън Глас в “Shattered Glass” – първият игрален филм, произведен от продуцентската му къща “Forrest Park Pictures” в сътрудничество с “Cruise/Wagner Productions”, Naumgarten/Merim Productions” и “Lions Gate Films”. През април той започна снимките на „Декамерон” за “De Laurentiis Productions” в Италия.

Кристенсен започнал кариерата си на актьор по необичаен начин. По-голямата му сестра, световна шампионка при младежите по скокове на трамплин, снимала реклама за компанията “Pringles”. Агентът предложил да подпише договор и с Кристенсен и той актьорската си кариера на 7-годишна възраст. На 12 години той вече имал постоянна роля в първия канадски телевизионен сапунен сериал “Family Passions”.

Кристенсен участвал редовно и в сериала “Higher Ground” на “Fox Family Channel” и получил роля в пожъналия много овации дебютен филм на София Копола “The Virgin Suicides”. Сред другите му филмови изяви са  “All I Wanna Do” на Сара Кърнокан и „Страници на лудостта” на Джон Карпентър.

Кристенсен е роден във Ванкувър, но по-късно семейството му се мести близо до Торонто, където той е учил и продължава да живее.

КРИСТОФЪР ЛИЙ (Граф Дуку) е роден в Белгравия, Лондон на 27-ми май, 1922 г. и е получил средното си образование в подготвителното училище “Summer Fields”. По-късно получава стипендия от колежите „Итън” и „Уелингтън”, където изучава класически дисциплини като старогръцки и латински.

Прекъсвайки учението си, Лий работи като момче за всичко и куриер в лондонското Сити със седмична заплата от 1 лира. През 5-те години на Втората Световна война той служи в Кралските ВВС и в специалните сили. Награден е за доблестна служба и има чин лейтенант. След демобилизацията през 1946 г. Лий влиза в киноиндустрията през 1947 г., като за известно време има договор с “The Rank Organization”. Участва в театрални и оперни постановки и е записвал радио-пиеси по цял свят.

Снимал се е в руски, италиански, френски, немски и испански филми и е работил в много страни по целия свят. Лий е играл в над 250 филма и телевизионни постановки. Някои от най-известните са: „A Tale of Two Cities”, „Дракула”, „Сламеният човек”, „Частният живот на Шерлок Холмс”, „Тримата мускетари” и „Четиримата мускетари”, „Мъжът със златния пистолет”, „1941”, „Летище ‘77”, „Гремлини 2”, „Джина”, „Слийпи Холоу” и „Властелинът на пръстените”.

Лий смята за най-важна точка в кариерата си периода, в който е водещ на „Събота вечер на живо” през 1978 г. В това предаване участват Джон Белуши, Дан Ейкройд, Бил Мъри, Джилда Раднър, Ларейн Нюман и Джейн Къртин. Този сезон продължава да бъде третия с най-висок рейтинг от целия сериал и е гледан от 35 милиона зрители.

Лий е прочут с три неща като актьор: той е единственият, изиграл едновременно ролите на Шерлок Холмс и брат му Майкрофт, играл е персонажите, които са екзекутирали английския крал Чарлз І и френския крал Луи ХVІ и вероятно е участвал в повече екранни дуели пред камерата от който и да е друг актьор. Той е изпълнявал сам всички каскади и е почетен член на три съюза на каскадьорите.

Между книгите, издадени от него са автобиографията му „Висок, смугъл и страховит”, „Архивите на великите злодеи”, „Филмите на Кристофър Лий” и „Кристофър Лий: Оторизирана екранна история” от Джонатан Ръгби.

Лий е записан в „Книгата на Гинес за филмови факти и постижения” като международната звезда с най-много екранни участия, а през 1994 г. получи наградата “Dilys Powell” на Лондонската филмова критика за работата си като актьор и приноса си към киноиндустрията.

САМЮЪЛ ДЖАКСЪН (Мейс Уинду) е безспорна звезда и един от най-ангажираните актьори в Холивуд. Филмите му са донесли повече приходи от тези на който и да е друг актьор в историята на киното.

Наскоро Джаксън оглави касовите класации с успеха на филма “Coach Carter” на компанията “Paramount Pictures”, показана като премиера на престижния кинофестивал в Палм Спрингс. Там Джаксън получи наградата за изключителни постижения в актьорската си кариера.

Неотдавна Джаксън завърши снимките на независимия филм “In My Country” за “Sony Classics”, заснет по бестселъра на южноафриканския писател Антиджи Крог. През април 2005 г. Джаксън повтори ролята на агент Огъстъс Гибънс в “xXx: State of the Union” за “Sony Pictures”. През есента на 2005 г. Джаксън ще се снима заедно с Юджийн Ливай в приключенската комедия на “New Line Cinema” “The Man”.

Кариерата на Джаксън започва след завършването на колежа “Morehouse” в Атланта, където получава диплома по театрално изкуство. След това участва в редица пиеси, включително “Home, A Soldier’s Play”, “Sally/Prince” и “The District Line”. Той изиграва за първи път и роли в две от пиесите на Огъст Уилсън в “Yale Repertory Theatre”. За Нюйоркския Шекспиров фестивал Джаксън участва в “Mother Courage and Her Children” “Spell #7” и “The Mighty Gents”.

След като влиза в историята на киното с образа на наркоман, пристрастен към крек в „Треска в джунглата” на Спайк Лий, Джаксън участва и във филми като “Caveman’s Valentine”, “Unbreakable”, “Шафт”, „Rules of Engagement”, “Синята бездна”, „Червената цигулка”, „Междузвездни войни: Епизод І – Невидима заплаха”, „Парламентьорът”, „Джаки Браун”, „Криминале”, „Време да убиваш” и „Умирай трудно 3”.

Другите му изяви в киното включват „Twisted”, “187”, „Сфера”, „Дълга целувка за лека нощ”, “Hard Eight”, “Kiss of Death”, “Losing Isaiah” и “Amos and Andrew”. Още филми с негово участие са: „Рагтайм”, „Море от любов”, „Пристигане в Америка”, „Рей”, “Do the Right Thing”, “School Daze”, “Mo’ Better Blues”, „Добри момчета”, “Strictly Business”, „Бели пясъци”, „Патриотични игри”, “Jumpin’ at the Boneyard”, “Fathers and Sons”, “Juice”, “Fresh” и „Истински романс”.

Плодотворната кариера в киното на режисьора ФРАНК ОЗ (Йода) се простира от филмите за Мъпетите през “Little Shop of Horrors” до „Боуфингър” и „Прецакването”.

Оз е роден в Хиърфорд, Англия през 1944 г. В началото на кариерата си е известен с творческото сътрудничество с прочутия Джим Хенсън, като изиграва много от куклените персонажи в Мъпет Шоу, между които Мис Пиги, мечока Фози, Животното, както и Бърт, Гроувър и Бисквитеното чудовище. Хенсън и Оз работят заедно и над „Улица Сезам”, „Събота вечер на живо” и много други проекти. За работата си в телевизията Оз е носител на четири награди “Emmy”. Изиграл е ролята на незабравимия учител-джедай Йода в четири от епизодите на „Междузвездни войни”.

Оз има и две награди “George Foster Peabody”, наградата за творческо постижение на американските комици, наградата на гилдията на художествените директори за изключителен принос към филмовите персонажи, три златни и две платинени плочи и много други награди и отличия.

ЙЪН МАКДАЙЪРМИД (Палпатин) се радва на много успешна кариера като актьор и режисьор. Той е един от режисьорите на международно признатия “Almeida Theatre” в Северен Лондон от 1990 до 2002 г.

Първото сътрудничество на Макдайърмид с Джордж Лукас е в „Междузвездни войни: Епизод VІ – Завръщането на джедаите”, където изпълнява ролята на Императора. Той повтаря тази роля в „Междузвездни войни: Епизод І – Невидима заплаха”, „Междузвездни войни: Епизод ІІ – Клонираните атакуват”, а сега и в „Междузвездни войни: Епизод ІІІ – „Отмъщението на Ситите”. Другите му изяви в киното включват “Dragonslayer” “Gorky Park”, “Dirty Rotten Scoundrels” (режисиран от Франк Оз), „Реставрация”, “Annie: A Royal Adventure” и „Слийпи Холоу” на Тим Бъртън.

Многото му телевизионни участия включват “Hillsborough”, “A Few Select Exits”, “Големите надежди”, „Цялото кралско войнство”, „Престъпление и наказание” и “Charles II: The Power and the Passion”.

Макдайърмид е бил режисьор в “The Royal Exchange Teatre”, Манчестър, където е играл главната роля в „Едуард ІІ”, Филип ІІ в „Дон Карлос” и е режисирал „Дон Жуан” от Молиер. Изпълнява ролята на Брадли Пиърсън в „Черният принц” на Айрис Мърдок в “Aldwych Theatre” и е играл главни роли в “The Royal Shakespeare Company”, “The Royal National Theatre” и “The Royal Court”, където печели награда за най-добър актьор от Асоциацията на театрите в Уест Енд за ролята на Айнщайн в “Insignificance”.

За театър “Almeida” Макдайърмид е режисирал “Scenes From An Execution”, “The Rehearsal” (също и в Уест Енд)q “Lulu”, “A Hard Heart”, “Venice Preserv’d” и операта “Siren Song”. Изявите му в “Almeida” като актьор включват главната роля във „Волпоне”, Гоя в операта “Terrible Mouth”, Амолфи в ‘The School for Wives”, Оргон в „Тартюф”, граф Сенчи в “The Cenci”, Барабас в „Малтийският евреин” на Марлоу, Просперо в „Бурята” и Теди във „Faith Healer” на Брайън Фрийл, за която печели награда за най-добър актьор на Дружеството на критиците през 2002 г.

Наскоро той изигра ролята на Хенри ІV в нова версия по пиесата на Пирандело от Том Стопард, играна в лондонския “Donmar Warehouse” за която спечели две награди за най-добър актьор. Най-новата му сценична изява е главната роля в пожъналата много овации „Лир” на Едуард Бонд.

ТЕМУЕРА МОРИСЪН (Командир Коуди) привлича вниманието на американската публика с оцененото си от критиката изпълнение като съпруг и баща, който тормози близките си в “Once Were Warriors”, за което получи награда за най-добър актьор на Новозеландските филмови награди. Наскоро той приключи снимките на “River Queen”, режисиран от Винсънт Уорд.

Другите му филмови изяви включват „Вертикална граница”, в който партнира на Крис О’Донъл, „6 дни, 7 нощи” с Харисън Форд, екшън-трилърът на Ян Де Бонт „Скорост 2”, „Островът на д-р Моро”, „Бодлива тел” с Памела Андерсън, “White Lies” и „Пианото”, в който е съветник по изпълненията на маорите.

Телевизионните му участия включват постоянни роли в сериалите “Shortland Streets” и “Seekers” в Нова Зеландия и в “Adventures” за “Thames TV” в Англия. Понастоящем той режисира и е водещ на “The Tem Show”.

ДЖИМИ СМИТС (Сенатор Бейл Органа) е носител на наградите “Emmy” и „Златен глобус”. Той е един от малкото изпълнители, които могат с лекота да преминават от телевизията в киното, оттам в театъра и обратно.
След важна и успешна роля в спечелилия овациите на критиката сериал на ABC “NYPD Blue” Смитс се завърна в телевизията, отново в запомняща се роля в сериала “The West Wing”. Там той играе Мат Сантос – конгресмен от Хюстън, който се стреми към Белия дом.

Наскоро Смитс се появи в ролята на Рубен Сантяго в “Lackawanna Blues” за “HBO” – колоритната история на Джордж Улф за живота в пансион и блуса в Ню Йорк през 50-те години.

През годините Смитс е участвал в редица благотворителни организации и е ревностен защитник на доброто образование. През 1997 г. той стана един от основателите на Националната фондация на испаноговорящите по изкуствата, заедно с Есай Моралес, Соня Брага и адвоката от Вашингтон Феликс Санчес, чиято цел е промоцията на испаноговорящите таланти в областта на изпълнителските изкуства.

Най-новата роля на Смитс в театъра е в постановката на “Public Theatre” на „Много шум за нищо” през летния сезон на 2004 г. Няколко месеца по-рано той играеше на Бродуей в ролята на новодошъл романтик в кубинско-американска фабрика за цигари в спечелилата „Пулицър” пиеса на Нило Крус “Anna in the Tropics”. Преди завръщането му на театрална сцена и след напускането на хитовия сериал “NYPD Blue” Смит участва в няколко филма, между които “Price of Glory” на “New Line Cinema” и трилърът “Bless The Child”, режисиран от Чък Ръсел, в който участва и Ким Бейсинджър.

Смит е носител на шест последователни номинации за награда “Emmy” за ролята на Виктор Сифуентес в “L.A. Law” (той спечели наградата през 1990 г.) и на пет номинации за “Emmy” за ролята на Боби Симоне в пожъналия овациите на критиката и спечелил няколко награди “Emmy” сериал “NYPD Blue”. Освен това има четири номинации за „Златен глобус” – (спечели наградата за най-добър актьор през 1995 г.) за изпълнението си в “NYPD Blue” и четири номинации за наградата SAG. Широко разгласеното му напускане на “NYPD Blue” му донесе и награда “Humanitas”.

АНТЪНИ ДАНИЪЛС (С-3РО) е мислел да става адвокат, преди да признае пред себе си, че всъщност истинската му цел винаги е била актьорската кариера. В крайна сметка изкарва три години в колеж по драма в Англия.
Завършвайки през 1974 г. Даниълс вече е носител на престижната награда на “BBC Radio”. Богатият му опит в техните радио-драми един ден ще му позволи да стане гласът, както и тялото на все още несъздадения Си-Трипио.

Даниълс става член на Националния театър на Великобритания в “Young Vic”, като изпълнява роли в техния лондонски театър и участва в международните им турнета. Той играе в „Розенкранц и Гилденщерн са мъртви” на Том Стопард, когато Джордж Лукас го поканил на среща, за да обсъдят неговото участие в нискобюджетен научно-фантастичен филм, който щял да се снима в Англия. Лукас искал да използва актьорските и пантомимни умения на Даниълс, за да вдъхне живот на единия от героите. Тази среща довела до това, че Даниълс бил опакован в гипс като първа стъпка към създаването на вече познатата по цял свят фигура на златния робот.

Единственият актьор с роля с реплики и в шестте епизода на „Междузвездни войни”, Даниълс е участвал и в редица проекти, свързани със сагата – следва да отбележим участието му в „Мъпет Шоу” и „Улица Сезам”, както и използването на гласа му в сериала „Дроиди”. Той е послужил като вдъхновение за златната фигура в „Звездни обиколки” на „Дисни”, а има и свой собствен продукт от овесени ядки (“С-3РО” на “Kelogg”). Даниълс е говорител и водещ на популярната изложба „Изкуството и науката на „Междузвездни войни”, която обикаля по цял свят и е писал надълго и нашироко за преживяванията си като част от феномена „Междузвездни войни”.

Макар че космическата сага формира главната част от кариерата му, Даниълс продължава да играе в театъра и в телевизията в различни продукции – от сериали и сапунени опери (“The Bill” и “Holby City”) до драми като “Prime Suspect” и “Dangerous Corner”; пробвал се е и в жанра на ужасите с култовия филм “I Bought a Vampire Cycle Motor” и “Urban Gothic”.
Работещ понастоящем над свързани с науката телевизионни проекти за „Discovery Channel” и Бостънския научен музей, Даниълс наскоро направи своя дебют на Бродуей – буквално. Облечен като С-3РО, той излезе на Таймс Скуеър, обграден от прожектори и камери, за да донесе на света нови тъмни шоколадови бонбонки M&M – от тъмната страна на Силата.

КЕНИ БЕЙКЪР (Р2-Д2) е роден в Бирмингам, Англия. Въпреки че е висок само 1,10 м, той се превърна в една от най-големите и обичани звезди във Великобритания и по целия свят. Бейкър започва актьорската си кариера през 1950 г. на 16-годишна възраст, когато влиза в трупата джуджета на Бъртън Лестър.

След това той работи като диджей за “Mecca Organization”, преди да се присъедини към цирка на Били Смарт като клоун и конферансие. По-късно в кариерата си Бейкър обикаля страната в продължение на 9 години, играейки в пантомимни спектакли и представления на лед. След като напуска леда, той сформира трупа за музикални комедии, наречена „Мини-тонове”.

По-късно той започва изпълнения в нощен клуб с приятеля си Джак Първис, който след това също участва в „Междузвездни войни”. Бейкър се превръща в звезда през 1977 г., когато се превъплъщава в ролята на симпатичния андроид Р2-Д2 в първия филм от сагата и оттогава е участвал във всички епизоди. Кени е играл и в много други филми, между които „Спящата красавица” (1987), „Лабиринт” (1986) и „Амадеус” (1984). През 1978 г. в костюма на Р2-Д2 то оставя своите отпечатъци в бетона пред Grauman’s Chinese Theatre в Холивуд.

БРУС СПЕНС (Тайън Медън) е станал постоянно присъствие в третата, заключителна част на редица популярни филмови трилогии: участвал е в „Лудия Макс 3”, „Матрицата: Революции”, „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля”, а сега и в „Междузвездни войни: Епизод ІІІ - Отмъщението на Ситите”.

Спенс е най-известен с ролите си в „Лудия Макс 2” (капитан Джайро) и „Матрицата-Революции” (Кондуктора), но както демонстрират неговите 53 филмови участия, той е играл много персонажи в комедии („Търсенето на Немо”, „Ейс Вентура – Зовът на дивото”, „Херкулес се завръща”), фантастични филми („Тъмен град”, „Питър Пан”, „Инспектор Гаджет 2”, „Фарскейп”) и драми („Моби Дик”, „The Year My Voice Broke” “Great Expectations: The Untold Story”).

Снимал се е и в редица австралийски филми, още от главната си роля в “Stork” (1971) – комедия, за която е удостоен с награда и която е допринесла за съживяването на австралийската киноиндустрия и в няколко известни австралийски сериала. Най-новото му постижение е наградата за най-добър актьор за ролята си в „Австралийско лято”, избран за най-добър филм на фестивала „Тропфест” за късометражно кино през 2005 г. в Сидни. В момента се намира на австралийския Златен бряг, където снима „Аквамарин” с участието на Ема Робъртс и Джоджо.

Брус е участвал и в много бележити австралийски пиеси, играл е и Шекспир и се е появявал на театрална сцена както в съвременни драми, така и в класически пиеси в Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Канада.
Copyright © 2024 Dir.bg.