"Мистър и мисис Смит" - дипломната работа на Саймън Кинбърг

Сценаристът Саймън Кинбърг написва първия вариант на сценария като дипломна работа за магистърската си степен във Филмовия факултет към Университета “Колумбия”. “Идеята се роди от любовта ми към екшън филмите от Хонг Конг”, споделя Кинбърг, създал сценариите и на втората част на “Трите Хикса” и “X-Men 3”. “Те са страхотни, секси и изпълнение с действие, и точно те бяха моето вдъхновение при написването на сценария.”

Докато Кинбърг е в процес на избор на идея за дипломната си работа, той отива на обяд със свои приятели – семейна двойка, която отскоро посещавала брачен консултант. “Все още историята се избистряше в главата ми, когато те ми разказаха за срещите си с този специалист. Всичко, което споделиха, звучеше много подходящо да бъде включено в сюжета на екшън филм.”

След като е готов с първия вариант на текста, Кинбърг се среща с Акива Голдсман, известен сценарист и продуцент, който беше отличен с Оскар за адаптацията на “Красив ум”. Смесицата от екшън, приключения, романтика и комедия силно впечатлява Голдсман, който става един от активните участници в  проекта.

“Мистър и Мисис Смит” разказва за опасността, секса и недоразуменията”, споделя Голдсман. “За разлика от романтичните комедии, тук историята изобилства от взривове и бурно развитие на действието. Въпреки това обаче екшънът е допълващ елемент към присъствието на героите. Историята е за семейна двойка, в която всеки един е иска да убие другия и именно това кара всеки от тях да обърне внимание на човека до себе си за първи път от години насам. Научавайки истината един за друг, те отново се влюбват.”

Голдсман и Кинбърг се опитват да намерят компания, която да заснеме филма, но в началото не постигат особен успех. След като Summit Entertainment и Regency Enterprises приемат сценария, главната мъжка роля е поверена на Брад Пит.

Актьорът, заедно с продуцентите, се спират на Дъг Лайман, който е доказал режисьорския си талант с работата си върху “Самоличността на Борн”.

Лайман е силно заинтригуван от възможността да заснеме филм, в който работата на наемния убиец лесно би могла да се сравни със сложността на задачата да запазиш един брак в продължение на години. “Предишният ми филм, “Самоличността на Борн”, беше възхвала на изключителните физически възможности на Джейсън Борн”, казва Лайман.

“Мистър и Мисис Смит” ми даде възможност да направя филм, който казва: “Голяма работа, че си перфектно подготвен убиец! Я се опитай да бъдеш женен в продължение на 6 години! Ето това вече е подвиг!”.

“Филмът поставя един наистина интересен въпрос: “Как семейна двойка убийци решава проблемите си? Естествено като се опитват да се ликвидират един друг.”

Лайман, Пит и продуцентския екип вече работят върху проекта от няколко месеца, когато идва време да изберат екранна партньорка за изпълнителя на главната роля. Ролята на Джейн Смит изисква актриса с подобаващ талант.

Анджелина Джоли, най-нашумялата в последно време звезда на Холивуд, е с една от най-натоварените програми сред своите колеги, не само за месеци, а и за години напред. Наред с това тя е активист на Комисариата по бежанците към ООН. След завършването на снимките на “Мистър и Мисис Смит”, тя започна работата по заснемането на финансиран с нейни лични средства документален филм, разказващ за положението на бежанците по света.  

За късмет на екипа, проектът, по който актрисата трябва да работи, пропада в последния момент и Джоли има възможност да обмисли евентуалното си участие  в “Мистър и Мисис Смит”.

“Прекарахме доста време да я убеждаваме”, разказва продуцентът Лукас Фостър. “Обяснихме й каква е нашата визия за филма, защото той засяга деликатни въпроси, а е и филм за човешките отношения.

Той разкрива онова страхотно напрежение между двама души, които искат да бъдат заедно, но животът и обстоятелствата им пречат и които трябва да се борят, ако искат да останат семейство.”

Джоли е пленена от разнообразните нюанси, които изпъстрят сюжета: “Има доста драматични сцени, свързани с отношенията между героите”, отбелязва тя. “В същото време има експлозивни екшън моменти, както и много смешни епизоди. Балансът е невероятен и всичко е съвършено, защото е точно като в истинския живот и брак.”

Актрисата намира много общи неща между себе си и екранната си героиня: “Двете с Джейн много си приличаме”, казва Джоли. “Научих доста неща за себе си, докато изпълнявах тази роля. За жените е важно да усещат, че могат да бъдат силни, дори когато са сами, но от друга страна е страхотно да бъдеш част от филм, в който един мъж и една жена имат нужда един от друг и се чувстват най-добре, когато са заедно. Чудесно е когато хората действат като един сплотен екип, а това е тема, която филмовите продукции напоследък не третират особено често.”

Тайният живот на всеки един от съпрузите не им дава особена възможност да създават приятелства. Най-близък на Джон е неговият колега Еди. Двамата работят в една и съща област, но се различават доста по похватите, които използват. “Брад и Анджи са точни, прецизни и съсредоточени. Еди е по-различен тип убиец. Той е необуздан и непрестанно кипи от енергия. Комбинацията между тримата беше страшно забавна”, споделя Акива Голдсман.

Кръгът от приятели на Джейн също е ограничен. Тя общува най-вече с Джасмин, чиято роля се изпълнява от Кери Уошингтън. “Джейн няма истински приятели”, казва Джоли. “Тя не допуска никого прекалено близо до себе си, защото знае, че това ще я направи уязвима. За Джейн сближаването с някого е най-опасното нещо на света.”
Друг важен за историята герой е Бенджамин Данц, който се намесва както в професионалния, така и в личния живот на Джон и Джейн. Лайман отново се обръща към актьор, с когото вече е работил. Ролята се изпълнява от Адам Броуди, който участва в поредицата “Ориндж Каунти”, на чийто първи сезон Лайман е изпълнителен продуцент.
Copyright © 2024 Dir.bg.