Киното чете „Мемоарите на една гейша

27.01.2006 г.
Киното чете „Мемоарите на една гейша”Сексуални робини или еквивалент на западните супермодели и кинозвезди в традиционна Япония? Вероятно по малко и от двете. Или поне така представя гейшите тази зрелищна екранизация на един от големите литературни феномени от последните години.

Романът на Артър Голдън „Мемоарите на една гейша”, публикуван през 1997 г. и останал в продължение на две години в топлистата на най-продаваните книги в САЩ, беше определен като вълнуващо изследване на един непознат свят. Голдън твърди, че е посветил повече от 15 години в ровене из документацията за традиционната „елитна” проституция в Страната на изгряващото слънце.

„Когато живях в Япония през 80-те – споделя писателят, - един тип ми разказа, че майка му е била гейша. Тази история толкова ме заинтригува, че се заех да чета литература по темата и у мен се зароди желанието да напиша роман.” Половин десетилетие по-късно бестселърът на Голдън се првърна във филмов проект. В ролята на главната героиня Саюри ще видим ефимерната китайска актриса Джан Дзъи („Летящите кинжали”) – една от музите на режисьора Джан Имоу („Герой”).

Саюри е дъщеря на бедни рибари и едва 9-годишна бива продадена на известен дом за гейши в Киото. Обучено от Мамеха (Мишел Йео), една от най-добрите гейши в града, младото момиче развива природните си таланти и постепенно се нарежда в групата на най-влиятелните жени в императорска Япония между двете световни войни. От своята наставничка Саюри научава, че гейшите владеят занаята на любовта и посвещават живота си да забавляват могъщите, изтънчени мъже.

Филмът, както и книгата, проследяват залеза на този стил на живот, свързан както с тоталната зависимост, така и с лукса и с пищните старовремски традиции.
Според режисьора Роб Маршъл, хореограф на класически мюзикъли като „Чикаго”, който пренесе и на големия екран, „Мемоарите на една гейша” е „потресаващо преживяване: да се изправиш срещу международен актьорски екип, който говори на пет езика и да се опиташ да отведеш до добър финал една история по-голяма от живота.”

ЛНет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.