Спилбърг срещу нападките

05.02.2006 г.
Спилбърг срещу нападкитеРежисьорът Стивън Спилбърг се хвърли да защитава своя последен филм „Мюнхен”, след като еврейски фундаменталисти нападнаха номинирания за Оскар филм, затова, че в него е показана и палестинската гледна точка.

„Мюнхен”, който получи пет номинации за наградите на Академията, разказва базираната на факти история за убийството на 11 израелски спортисти от палестински терористи по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 и разплатата, предприета от израелските тайни служби Мосад.

Спилбърг, който има еврейски произход, настоява, че е направил безпристрастно описание на ужасяващите събития и се надява, че филмът ще послужи като "молитва за мир" в неспокойната обстановка на Близкия Изток.

Той каза: "Еврейското общество, ми е много сърдито, защото палестинците във филма имат реплики и аз съм позволил на (сценаристът и постоянен критик на израелската политика) Тони Къшнър да напише тези реплики. В „Мюнхен” няма нападки срещу Израел, а само лека критика на израелската политика на
контра-насилие срещу насилието. Филмът просто задава важни въпроси. Това е историята с най-много въпроси, която съм имал честта да разкажа. За това сега ни обвиняват в греха на двойствения морал. Което, разбира се, не е било наше
намерение – и в което ние не сме виновни".

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.