Перипетите пред Мисията

30.04.2006 г.
Перипетите пред МисиятаЗаемайки се с продуцирането на начинанието “Невъзможна мисия”, Круз в известен смисъл си създаде собствена Джеймс Бонд-поредица. Но за разлика от продуцентите на 007, които наемат творци “без име”, Том Круз предпочита да подчини всеки нов епизод от приключенията на Итън Хънт на визията на престижен режисьор.

Похвална творческа амбиция, която се изправя пред труден за практическо разрешаване парадокс, защото актьорът се нуждае от звезда зад камерата, която да му “ходи по гайдата”. Като оставим настрана въпросът за художествените им качества, работата по първи две части не е била празник за Брайън де Палма и Джон Ву. Откъдето и проблемите срещнати от Круз да им намери заместник. През 2002 г. актьорът-продуцент дълго време преговаря с Дейвид Финчър, който се отказва от проекта, за да продуцира “Lords of Dogtown”.

В началото на 2003 г. е ангажиран Джо Карнахан (чиято кримка “Narc” Круз току-що е продуцирал). Обявено е разпределението на ролите. То включва Кари-Ан Мос и Кенет Брана за ролята на злодея. Но през юли 2004 г., месец преди началото на снимките в Берлин, Карнахан напуска кораба, под обичайния претекст за “творчески различия”. Сред настъпилата паника Круз открива първия сезон на “Наричана още”, чийто създател Дж. Дж. Абрамс му е изпратил DVD. За 4 дни той изгълтва 22 епизода и през август ангажира Абрамс, който се включва в писането на нов сценарий със сътрудниците си от “Наричана още” Роберто Орки и Алекс Курцман.

През това време сциентологичните изхвърляния на Круз по време на рекламната кампания на “Войната на световете” и промяната на шефа на “Paramount” тласкат компанията да обсъди отново договора със звездата, и актьорът е принуден да се примири с редуциране на хонорара си. Така бюджетът минава от 150 на 135 млн. долара за един филм, който вече ще се снима само в три страни (САЩ, Италия, Китай), вместо петнайсетте, предвидени първоначално.
И все пак на 21 юли 2005 г. снимките започват в Рим. А световната премиера е предвидена за 5 май 2006 г., т.е. всеки момент.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.