„Карибски пирати” изклаха конкуренцията

20.07.2006 г.
„Карибски пирати” изклаха конкуренциятаСъс забележителните $135.6 милиона, “Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца” влезе в книгата на рекордите с най-силния уикенд в историята на киното и потопи дълго задържалото се връхно постижение на “Спайдър-мен” от $114.8. При това пиратското приключение на Buena Vista, стартирало едновременно на 8 500 екрана в 4 133 кина струва $225 милиона, срещу $260-те милиона на “Спайдър-мен”.

Пиратите вече разбиха няколко рекорда, но един от най-важните, освен приходите от откриващия уикенд, е този за най-голям финансов резултат от един ден и за най-бързо стигане на границата на $100-те милиона. В петък 7 юли, “Сандъкът на мъртвеца” натрупа $55.8 милиона (плюс още $9 милиона от 2 100-те среднощни прожекции), и затъмни $50-те милиона на “Отмъщението на ситите” – като само за един ден изкара повече пари, отколкото неговият предшественик, “Проклятието на Черната перла”, спечели за целия си дебютен уикенд. “Сандъкът на мървеца” стана и първият филм, прехвърлил 100-те милиона за по-малко от 2 дни.

С огромния си успех сред масовата публика, “Проклятието на Черната перла” превърна “Сандъкът на мъртвеца” най-нетърпеливо очакваният филм на 2006. Десетилетия зрителите не проявяваха интерес към пиратските филми — някой от най-забележителните провали в историята на киното принадлежат на този жанр, включително “Островът на главорезите” и “Пирати” — но преди три години Buena Vista пое риска със скъпия филм, базиран на известната атракция в Дисниленд и удари джакпота.

Третият филм от пиратската сага, “На края на света”, част от който вече е заснета едновременно със “Сандъкът”, ще опъне платна към киносалоните на 25 май следващата година.

Благодарение на “Пиратите”, и като цяло приходите от уикенда са забележителни - над $200 милиона или 46 процента повече от същия уикенд на миналата година, когато на върха дебютира “Фантастичната четворка”.

Резултатът на първенецът от миналата седмица “Супермен се завръща”, намаля с цели 58 процента. Заклан от “Пиратите”, филмът за най-силния от супергероите, изкара едва $21.8 милиона или общо $141.6 за 12 дни — за сравнение предишният възкресен от Warner супергерой, “Батман в началото”, намали резултата си с 43 процента до $27.6 милиона през втория си уикенд, макар и при далеч по-малка конкуренция.

Междувременно на деветия ден от премиерата си приходита на “Пиратите” прехвърлиха $300 милиона в световното си разпространение и $258 млн.  в САЩ, с което оглавиха и класацията за най-гледан филм на годината. На второ място все още е излезлият на 26 май “Х-мен 3” с $231 млн., но бързо го застига стартиралия 2 седмици по-късно “Колите”, който вече има $220 млн в САЩ ($284 млн от цял свят), с което изпревари “Шифъра на Леонардо” (215 млн). При това – заради световното първенство по футбол, “Колите” все още не е даван в много европейски страни, включително и у нас, където тръгва на 4 август.  

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.