Гледайте класиката - КЛЕТНИЦИТЕ

Гледайте класиката - КЛЕТНИЦИТЕСлед 20 години каторга за дребна кражба, Жан Валжан (Лиъм Нийсън) намира подслон в дома на един свещеник. Оскотял от затворническия живот, през нощта той го обира и побягва, но бива заловен от полицията.
С великодушен жест свещеникът го спасява и му подарява ограбеното, като казва, че по този начин спасява душата му. Десет години по-късно Валжан е кмет на тихо провинциално градче. Но за нещастие, пристига нов началник на полицията, който се оказва Жавер - бивш надзирател от каторгата. Той го разпознава и решава да го изобличи. Жан Валжан е принуден да бяга, като същевременно трябва да спаси малката Козета - дъщеря на бедната работничка Фантин. Заедно с детето той намира убежище в един манастир край Париж.

Минават години и у Козета назрява желанието да опознае света зад манастирските стени. Макар и неохотно, Валжан се съгласява. В Париж царят смутни времена. Сред народа расте недоволство от кралската тирания. На един митинг Козета среща Мариус - красив студент-революционер. Двамата се влюбват и започват да се срещат. По този начин Мариус отвежда Жавер, който го следи, право при Жан Валжан. В навечерието на революцията Валжан проумява силата на любовта на Козета и с цената на саможертва спасява
нейния любим. Така той за последен път се сблъсква със своя смъртен враг.
Copyright © 2024 Dir.bg.