Гуча! – Фестивалът на любовта

11.01.2007 г.
Гуча! – Фестивалът на любовтаБалканското кино отново ще триумфира на София Филм Фест с премиерата на филма „Гуча! – Фестивалът на любовта”. Лентата, която ще открие тазгодишното издание на София Филм Фест е на голямата надежда на сръбското кино Душан Милич, а зад копродукцията стоят имената на Карл Баумгартнер, Емир Кустурица, Танасис Каратанос, Горан Радакович  и  Йозеф Айкхлозерл. Продуцент от българска страна е Стефан Китанов. Специално за премиерата в София ще дойдат виртуозни музиканти, които ще разтърсят зала 1 на НДК с първокласната духова музика на “трубачите”.

В България ще пристигне и изпълнителят на главната роля – младия гений на сръбския тромпет Марко Маркович, син на легендата Бобан Маркович.

Снимките на филма започнаха на 19 юли 2005 г.  в сръбското село Гуча по време на знаменития събор на духовите оркестри. Режисьорът е познат на българската публика с филма “Ягода в супермаркета”, продуциран от Емир Кустурица и Карл Баумгартнер. Камерата на международната копродукция „Гуча! – Фестивалът на любовта”се завъртя и на българска територия през септември 2005 г., а част от епизодите на филма бяха заснети на снимачни площадки в София и Перник.

За главните роли Душан Милич избира двама абсолютни дебютанти в киното. 16-годишната Александра Манасиевич, на която всички  предричат голямо бъдеще като актриса, и сина на легендарния сръбски тромпетист  Бобан Маркович – Марко. Той започва да свири на тромпет още петгодишен, а за 18-ят си рожден ден получава оркестър като подарък от баща си.

Душан Милич е завършил кино и ТВ режисура във Факултета по драматични изкуства, Белград, през 1995. Още като студент  е асистент-режисьор на хитовия „Тито и аз” на Горан Маркович, представен на СФФ. Пише сценариите за филмовите проекти на Кустурица „Хотелът на ужасите”, „Рокендрол, банка сперма” и „ Как не заснех „Престъпление и наказание”. Дебютният му игрален филм „Ягода в супермаркета”  става фаворит на публиката не само в Сърбия. Освен като сценарист и режисьор в киното Душан Милич работи и за Сръбската национална телевизия (забавни програми) и за телевизия B92 (поредицата “ТВ Маниак”), режисира  видеоклипове за авангардни сръбски групи.

Операторът на филма е Петър Попович, който е втори оператор на „Животът е чудо”, „Черна котка бял котарак”, „Ъндърграунд” и главен оператор разбира се лентата на Душан Милич „Ягода в супермаркета”. Композитор е Деян Пейович, автор на музиката към „Животът е чудо” и „Не сме ангели 3”.

Снимачният екип е създал пъстра и емоционална лента, в която типично по балкански животът е пълен с любов, сълзи и музика. Българската публика ще се наслади на един изненадващ вариант на Ромео и Жулиета. Историята на филма се върти около любовно-музикалните страсти  в сръбското село Гуча. Това е мястото на най-знаменития фолклорен събор на духови оркестри в света Красивата Жулиета се влюбва в тъмнокож Ромео – виртуозен тромпетист от ромски оркестър.

Баща й Сачмо е лидер на оркестъра–конкурент. Към различията в произхода се добавя професионалната надпревара и започва драматична битка за спечелване сърцето на балканската Жулиета. За разлика от своя колега Шекспир Милич е по-позитивен и е добавил хепиенд след експлозията от първокласна духова музика. Накрая идва традиционното надсвирване на живот и смърт. Музикалният триумф на Фестивала на тромпетистите отваря врати и на щастливата развръзка на любовната история.

Очаквайте настроението от филма да се пренесе в София за да екзалтира за пореден път публиката на София Филм Фест.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.