Във видеотеките през юли

07.07.2007 г.
Във видеотеките през юлиВ разгара на лятото във видеотеките имате възможност да избирате сред доста от филмовите заглавия, които тази година бяха номинирани за “Оскар”. Сред тях са “Мис Слънчице”, “Записки по един скандал”, “Мечтателки”, “Взлом” и “Животът на другите”.

Тони Колет, която може би си спомняте от “Шесто чувство”, е майката в едно доста странно семейство, където темите за смъртта и смисъла на живота се дискутират ежедневно. Въпреки това “Мис Слънчице” ще ви разсмее от сърце, както малко съвременни комедии са в състояние да направят. В “Записки по един скандал” си дават среща Джуди Денч и Кейт Бланшет, в ролите на учителки, които изпадат в доста конфузна ситуация – първата заради емоционални пристрастия, а втората заради връзката си с ученик.

Смешното, тъжното и сериозното се пресичат в един типично американски мюзикъл като “Мечтателки”, който беше сред фаворитите в тазгодишната церемония на Академията, но си тръгна само с две статуетки. Това не променя факта, че историята е трогателна и завладяваща, а актьорските изпълнения са наистина добри.

Взлом” е интересен като сюжет и разполага с присъствието на Джуд Лоу, Робин Райт Пен и Жюлиет Бинош, които заформят класически любовен триъгълник. В немския “Животът на другите” (“Оскар” за чуждоезичен филм) също става дума за любов, но по-важни са темите за политическото преследване и свободата на личността.

Към групата на “лауреатите” може да се прибави и китайският “Банкетът”, който е нестандартна и доста зрелищна адаптация по “Хамлет”, с вметки от други Шекспирови произведения.

Сред предложенията, които не са имали кнопремиера, внимание привличат “Тя ме мрази” на Спайк Лий, с Елън Баркин и Моника Белучи, също и семейната история “Вярвай му”, където в ролите на съпрузите са Джулиан Мур и Дейвид Духовни, а атмосферата напомня за Уди Алън.

Параграф 46” е антиутопия от британеца Майкъл Уинтърботъм. Също британски, но по-пасторален е “Нощта на палавниците”, за сблъсъка между европейската и пакистанската култура. А “Паприка” е приятно разнообразие от жанра на японската “манга” анимация.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.