Спилбърг предупреждава Китай

02.08.2007 г.
Спилбърг предупреждава КитайРежисьорът Стивън Спилбърг заплаши, че ще се откаже от позицията си на артистичен директор на Олимпийските игри през 2008 в Пекин, освен ако Китай не предприеме мерки против Судан. Като основен инвеститор в петролната индустрия на африканската страна, Китай е подложен на критика за това, че не изпрати „сини каски” в размирния регион Дарфур. Китайците са обвинени и в продажбата на оръжие на Судан.

Спилбълг написа писмо на китайския президент през май, с молба да използва влиянието си и да убеди Судан да приеме умиротворители. Сега той предупреждава, че следващия месец ще реши дали няма да оттегли подкрепата си за игрите. Неговият говорител Анди Спан каза: „Стивън е един от съветниците, ангажирани с игрите, и се опитва да използва положението си, за да въздейства на Китай. Стивън ще вземе своето решение в рамките на следващите няколко седмици.

Нашият основен интерес е да сложим край на геноцида." Режисьорът обяви намеренията си, след като актрисата Миа Фароу го обвини, че подкрепя игрите. Тя каза: "Дали г-н Спилбърг наистина иска да влезе в историята като Лени Рифенщал (немската режисьорка, направила филма за игрите в Берлин през 1936) на Пекинската олимпиада?"

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.