Триумф за европейското кино в Кан

25.05.2009 г.
Триумф за европейското кино в КанЦеремонията по закриването на 62-ия кинофестивал в Кан се превърна в триумф за европейското кино.

Журито под ръководството на легендарната Изабел Юпер присъди Златната палма на “Бялата лента“ на Михаел Ханеке, информира БиБиСи.

При получаването на наградата Ханеке се обърна към фестивала с много лично признание.

“Жена ми понякога ме пита, щастлив ли съм. Струва ми се, че щастието е много ефимерно състояние... но сега със сигурност мога да кажа, че съм наистина щастлив“, заяви Ханеке.
“Бялата лента“ разказва за престъпления, извършени в северно германско село в началото на миналия век преди Първата световна война. Самият Ханеке казва, че филмът му е за “произхода на злото“.
Втората по значимост награда на фестивала беше присъдена на Жак Одиар за филма “Пророк“. Историята на младия арабин, попаднал в парижки затвор като неграмотно и невярващо нищожество, и излязъл оттам след няколко години като наркобарон, професионален убиец и правоверен мюсюлманин, беше една от сензациите в програмата на фестивала, отбелязва БГНЕС.

С овации беше посрещнат ветеранът на европейското кино и един от основоположниците на “новата вълна“ - 87-годишният Ален Рене. Журито предприе безпрецедентна стъпка и му присъди отделно “Награда на фестивала в Кан“.

“Благодарим ви, скъпи учителю!“, възкликна водещият, когато Рене се качи на сцената, за да получи своята награда. Ален Рене е автор на класически ленти като “Нощ и мъгла“ и “Хирошима, моя любов“.

Признанието за най-добра актриса получи Шарлот Генсбург, изиграла главната и единствена женска роля в скандалния филм на Ларс фон Триер “Антихрист“.

Тя благодари на Изабел Юпер, журито, отсъстващия от залата режисьор и покойния си баща.

За най-добър актьор беше определен Кристоф Валц, който изпълнява главната мъжка роля във филма на Куентин Тарантино “Гадни копилета“.

Наградата за най-добра режисура получи Бриянте Мендоса за Kinatay.

Наградата за най-добър сценарий отиде при китайския режисьор Лоу Йе за “Пролетна треска“, а наградата на журито си разделиха британката Андрея Арнолд за “Аквариум“ и южнокореецът Парк Чан Вук за “Жажда“.
zar.bg
Copyright © 2024 Dir.bg.