Успешна година за Холивуд

22.12.2009 г.
Успешна година за ХоливудХоливуд успешно преживя поредната рецесия: продажбите от билети за кинопремиери са достигнали рекордни нива, въпреки намалелите приходи от продажбите на DVD, пише "Ню Йорк Таймс".

Според оценките на експертите, приходите от продажбите на билети в Северна Америка през 2009 г. ще надхвърлят 10 милиарда долара. От 1 януари до 20 декември бяха продадени билети на сума 9,95 милиарда долара, като до края на годината остават още десет дни. Общо киносалоните в Северна Америка са били посетени от 1,39 милиарда души, което е с 12% по-малко от максималните стойности за десетилетието, регистрирани през 2002 г., но е по-добър резултат от миналогодишния.

Лидер сред шестте холивудски студия е Warner Brothers, контролиращ от 20% от кинопазара в Северна Америка. Неговите касови приходи в региона са достигнали 1,9 милиарда долара, а по целия свят - 3,7 милиарда, което е най-добрият резултат в историята на компанията. Годината е много добра и за Sony. Световните продажби от билети са надхвърлили 3,4 милиарда долара, въпреки че в северноамериканския топ 10 не е влязъл нито един филм на студиото. Експертите смятат, че тайната на успеха на компанията се крие в разнообразната й продукция. През тази година Sony предложи на зрителите филми от всички жанрове - от апокалиптичния "2012" до анимационния "Облачно, с кюфтета 3D".

Приходите от продажбите на билети за прожекции 3D са достигнали 1,3 милиарда долара, като към тази сума не се включва току-що излезлия на екран супер хит на Джеймс Камерън "Аватар". За разпространението на филми 3D голяма роля играят кината Imax, чийто брой през тази година в цял свят е нараснал с 24% до 440. Сред рекордьорите по приходи тази година се нареждат: "Хари Потър и нечистокръвният принц", "

Трансформърс: Отмъщението", "Здрaч", "Ледена епоха 3: Зората на динозаврите 3D". Експертите отбелязват, че 7 от 10 най-популярни филма в САЩ и Канада през тази година са заснети от нови киностудии.
БГНЕС
Copyright © 2024 Dir.bg.