"Шерлок Холмс" не успя да измести от върха "Аватар"

29.12.2009 г.
Премиерният уикенд на новия филм на Гай Ричи "Шерлок Холмс" не се оказа достатъчно силен, за да разбие доминацията на "Аватар" в бокс офиса в САЩ.

Шерлок донесе приходи от 65 милиона в САЩ и Канада, а на хита на Джеймс Камерън се паднаха с 10 милиона долара повече. Впечатляващ успех за втори уикенд на "Аватар".

За нещастие на Гай Ричи, който направи изцяло нов прочит на вече позахабения образ на Шерлок Холмс (с Робърт Даунинг-мл. в ролята на детектива, най-накрая някой да се престраши да разбие установеното клише!), заглавието не успя да привлече повече хора, отколкото революционните картинки в "Аватар".

И въпреки това 65 милиона от Северна Америка е страхотен резултат. За утеха на Ричи, в деня на премиерата "Шерлок Холмс" все пак победи "Аватар" с 1,4 милиона долара. Отзивите за заглавието на британския режисьор, автор на "Две димящи дула", "Гепи" и скорошния "Рокенрола", обаче са по-скоро противоречиви, отколкото ласкави. Авторитетният сайт Rottentomatoes, където зрителите оценяват филми, сочи едва 69% за "Шерлок Холмс". Критиците на изданието пък дават само 50%. За сравнение - процентите на "Аватар", дадени от киноманите, са 83.

Относно творението на Джеймс Камерън критиците на Rottentomatoes пък се изхвърлят с умопомрачителните 94%. Каквото и да говорим, сравнението на който и да е филм с "Аватар" само по себе си вече означава поражение.
Copyright © 2024 Dir.bg.