Тери Гилиъм ни омагьосва със “Сделката на доктор Парнасъс

20.01.2010 г.
Тери Гилиъм ни омагьосва със “Сделката на доктор Парнасъс“Силен сценарий, добри актьори. Режисьорът знае какво прави и всичко е приказка, докато не свърши един живот. Смъртта идва на снимачната площадка на “Сделката на доктор Парнасъс“, за да отнесе на 22.01.2008 г. младия Хийт Леджър далеч от близките му, далеч от всеки обектив и милионите фенове. Всъщност смъртта отне Леджър, но не го направи известен - той вече беше такъв, при това съвсем заслужено.

Харизматичният Хийт има много филми зад гърба си. Един от първите му бе “10 неща, които мразя у теб“ и моментално разпечата лика му по множество плакати за радост на всички тийнейджърки. Но сладникавото не се оказа по вкуса му и с всяка следваща роля Леджър порастваше - ставаше все по-сериозен. Преди почти година той бе намерен мъртъв, а излезлият няколко месеца след това филм за Батман “Черният рицар“ бе мрачната му и неочаквана лебедова песен.

Там той изигра изумителен жокер. “Сделката на доктор Парнасъс“ е последният филм с негово участие - филм-сън, нещо като красив кошмар, роден в главата на шантав мечтател. Този мечтател е Тери Гилиъм, който е един от най-интересните, оригинални, брутални и смели съвременни режисьори.

Филмите му са различни по сюжет и стил и съм сигурна, че няма човек, който да не е харесал поне един от тези: “Монти Пайтън и Свещеният Граал“ (1975), “Смисълът на живота според Монти Пайтън“ (1983), “Бразилия“ (1985), “Приключенията на барон Мюнхаузен“ (1988), “Дванайсет маймуни“ (1999), “Страх и омраза в Лас Вегас“ (1998), “Братя Грим“ (2005), “Земя на приливите“ (2005). Новата му рожба е може би най-изстраданата, макар че Гилиъм по принцип се слави с лошия си късмет, докато снима филмите си.

При “Сделката на доктор Парнасъс“ няма изключение и смъртта на Хийт Леджър налага коренни промени в сценария на филма, които се правят в движение.

Решението, което режисьорът взима, се оказва гениално - Леджър ще бъде доигран от трима души: Джони Деп, Джуд Лоу и Колин Фарел. А подобна смяна на ролите трябва да се види! Сюжетът може да се разкаже така: малка пътуваща трупа се опитва да преживява с необикновения си атракцион. Историята може да се разкаже и по друг начин: безсмъртният Доктор Парнасъс има неразчистени сметки с Дявола и за да постигне успех, ще са му нужни неподозиращи нищо жертви.

Трети вариант също е възможен: Тони е намерен обесен на мост, оживява и тръгва да помага на спасителите си - оръфани псевдотеатрали, които си играят със скритите мечти на хората. Всъщност “Сделката на доктор Парнасъс“ не може да се разкаже, а и не трябва. Трябва да се види и си струва.

СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.