Филмът “Войната е опиат“ спечели приза на БАФТА

22.02.2010 г.
Филмът “Войната е опиат“ спечели приза на БАФТАФилмът “Войната е опиат“ спечели приза на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА).

Драмата за войната в Ирак спечели също наградите за оригинален сценарий, монтаж, звук и режисура на Катрин Бигълоу. Том Форд е режисьорът на творбата “Самотният мъж“, спечелила приз за най-добър актьор.

За първи път жена спечели наградата за режисура на Британската филмова академия. Новината оповести актьорът Клайв Оуен на шумна церемония в Лондон:
Наградата на БАФТА получава Катрин Бигълоу за “Войната е опиат“.

Филмът на Бигълоу, разказващ за войната в Ирак, спечели общо шест награди, включително и за сценарий. Бившият съпруг на победителката - Джеймс Камерън, трябваше да се задоволи с два приза за своя “Аватар“ (за сценография и за специални ефекти).

БАФТА призна за най-добри актьори Кери Мълиган и Колин Фърт. Фърт благодари на режисьора, който е и моден дизайнер, в шеговит тон.

След среща с Том Форд ти остава усещането, че си възкресен, малко по-светски, по-добре издокаран, по-благоуханен и по-номиниран от всякога., думи на Колин Фърт за режисьора на филма “Самотният мъж“.
БНР/Хоризонт
Copyright © 2024 Dir.bg.