Похожденията на Посейдон с американка излизат наяве

24.02.2010 г.
Похожденията на Посейдон с американка излизат наявеНепознаването на старогръцката митология може да не е голям пропуск в образованието на повечето гимназисти, но за един 17-годишен американец то се оказва съдбоносно. Изобщо голяма изненада очаква хората на XXI век: оказва се, че времето на античните богове съвсем не е отминало, напротив - и те, и отрочетата им, плод на пламенна любов с “еднодневките“, все още бродят сред нас.

В това убеждава зрителите приключенското фентъзи “Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии“, новият филм на режисьора Крис Кълъмбъс (“Хари Потър и философският камък“, “Хари Потър и стаята на тайните“, “Сам вкъщи“). Пърси Джаксън (в ролята Логан Лърман) изневиделица узнава, че не е простосмъртно хлапе, страдащо от дислексия и хиперактивен синдром, а син на Посейдон и племенник на великите Зевс и Хадес.

Патилата му започват тъкмо защото последните двама са го нарочили като крадец на кутията с мълниите, своего рода първото оръжие за масово унищожение. С помощта на сатира Гровър (Брандън Т. Джаксън) и Анабет (Александра Дадарио), щерката на богиня Атина, Пърси, чиято майка Хадес взима за заложница в подземното царство, трябва да опознае силата си на полубог, и то на много висока цена. При последвалите зрелищни сцени обаче зрителят не само не се смразява от ужас, а искрено се забавлява: виждаме Ума Търман в ролята на Медуза, която, както подобава, е с “коса“ от змии, но в допълнение носи тъмни очила.

Пиърс Броснан пък се превъплъщава в “конски задник“, тоест в кентавъра Хирон, който иска на всяка цена да предотврати война между боговете на Олимп, понеже тя е заплаха за целия съвременен свят. Едно от безспорните достойнства на филма освен ефектната визия е причудливото смесване на античност и хипермодерност, задочното съжителство на елинските божества с хайтек поколението. Например бандата на Пърси елиминира Медуза с помощта на Ipod; “бързоходките“ на Посейдоновия син са маркови кецове с крилца, а когато GPS-ът на Олимп отвежда героите в Лас Вегас, сатирът Гровър хич не се двоуми за освежителни спа процедури плюс педикюр на копитцата си.

Древногръцките митове и легенди, разказани по такъв неочакван начин от режисьора Крис Кълъмбъс, са за зрителя ново и доста забавно преживяване. Струва си.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.