Рецензия: Генезис

23.07.2010 г.
Рецензия: ГенезисГенезис. Филмът, който върна вярата ми в блокбастърите. Филмът, който ми даде надежда, че Холивуд ще започене да полага повече усилия, за да бъде крайният продукт не само една феерия от специални ефекти и безкрайни екшън сцени. Генезис. Може би най-добрият филм за тази година досега. Филм, който за пореден път доказва, че Кристофър Нолан е една жива легенда, която знае какво иска и как да го постигне. Генезис. Едно приключение, което дори два дни по-късно все още ми се струва, че е било един прекрасен сън.

"Генезис" е от онези редки случаи, в които всички елементи на един филм са изпипани почти до съвършенство и човек изпитва цялостна наслада от това, което вижда. Страхотна актьорска игра, ефекти, музика и не на последно място, интригуваща и сложна история, която те грабва от първата сцена и те държи здраво за гушата докато не се появат финалните надписи.

Да се разкаже сюжетът на филма е като да се преразкаже една симфония. Едновременно безсмислено и обидно. "Генезис" е филм, който трябва да се види, да се почувстава, да се изживее. Някои ще го харесат, други ще го намразят, а трети може да се объркат от сложната структура на историята.  Но върепки това, всеки трябва да види този филм. Във време, когато си даваме парите за боклуци като "Принцът на Персия" и "Железният човек 2", не можем да подминем може би единствения филм за това лято, който си заслужава да се види на голям екран.

Мога дълго да говоря хвалебствено за Генезис. Факт е, че филмът ме впечатли. Винаги съм казвал, че познавам един филм дали наистина ми е харесал, ако след като изляза от кино салона съм готов да си купя билет за следващата прожекция. Генезис не беше изключение. Дори в този момент, докато пиша това ревю, ми се иска да бъда в залата, чакайки с нетърпение да изгаснат лампите и да започне пътуването в света на сънищата.

Много зрители сигурно ще намерят не малко допирни точки с "Матрицата", но не мисля, че двата филма могат да бъдат сравнявани. И все пак бих казал, че Генезис е това, което продълженията на "Матрицата" имаха потенциала да бъдат. Интересно ми е какво мислят Уашовски за "Генезис"? Но да не се отклоняваме. Преди няколко месеца  "Шут в г*за"  ме впечатли със смелия си подход, но Генезис ми показа, че нищо не е невъзможно. Ако наистина вярваш в това, което правиш, то резултатът рядко ще е разочароващ.

За заключение ще кажа само – гледайте "Генезис" на кино. Това не е "Аватар". Това не е "Черният рицар". "Генезис" е филм, който ще ви накара да мислите и да се забавлявате едновременно. Филм, който третира публиката си с респект, а не като торба картофи, които гледат в един голям екран. Надявам се Холивуд да осъзнае, че не 3D-то, а филми като "Генезис", са бъдещото.

Оценка: 9.5/10 (не е 10, защото не вярвам, че има нещо перфектно на този свят)

От Александър Спасов
Copyright © 2024 Dir.bg.