"Уолстрийт: Парите никога не спят" - оглави американския бокс офис

27.09.2010 г.
Вторият филм на хитовия "Уолстрийт" -  "Парите никога не спят"  очаквано оглави новото издание на американския бокс офис.

И този път в основата на лентата са легендите на Холивуд Оливър Стоун и Майкъл Дъглас, грабнал "Оскар" в края на 80-те именно за изпълнението си в оригинала, но в каста имаме и други силни имена - тези на младия Шая Лебьоф, Кери Мълиган, Сюзън Сарандън, Джеф Бролин и др. В дебютния си уикенд на екран финансовият трилър, който ни връща отново в света на машинациите и брокерските инвестиции, регистрира 19 млн. долара: прилична сума на фона на очакванията за далеч по-силен старт в киносалоните зад Океана. Далеч по-сериозни са и амбициите на създателите му, които се надяват лентата да повтори успеха на първата част и да остави не по-малко трайна следа в киното.

Доста изненадващо, на втората позиция се нарежда анимационната комедия "Легенда за пазителите". Предложението на Warner Bros заработва 16,3 млн. през почивните дни - факт, който обясняваме с традиционния интерес на американската аудитория към този жанр, както и с факта, че е реализиран в 3D формат. Сюжетната линия разказва историята на младата сова Сорен, откриваща, че на мястото, на което живее, себеподобните й са превръщани в бойци чрез… промиване на мозъка. Режисьор на филма, който е екранизация по едноименната детска книжна поредица, е Зак Снайдър, а главните герои са озвучени с гласовете на Аби Корниш, Емили Де Рейвин, Сам Нийл, Хелън Мирън и др.

Макар да губи лидерската си позиция и да пада с две позиции спрямо предходното издание, новият филм на Бен Афлек - “Градът” все пак успява да запази място в челната тройка (16 млн.). Лентата е вторият режисьорски опит на звездата, който изпълнява и главната роля в нея и като цяло е далеч по-комерсиален, макар и не толкова успешен като дебюта му в това амплоа с Gone Baby Gone. Въпреки това, във финансов аспект, романтичният трилър вече регистрира приходи от над 50 млн. долара, избивайки бюджета си от 37 млн., което е достатъчно да го определим като поредния успешен ход на Афлек.

Също с две позиции пада и комедията "Лесна, А", която изненада дори с появата си на челните места в подреждането миналата седмица. Частично базиран на романа "Алената буква", филмът докарва на създателите си още 10,7 млн. в боксофиса, с което спечелените от него цифри само от екраните в САЩ и Канада нарастват до 32,8 млн. При бюджет от едва 8 млн., определено той е една от приятните изненади в света на киното тази есен.

Ново предложение (и пак в комедийния жанр) имаме на петата позиция - "Пак ли ти" (8, 3 млн.) е дело на режисьора Анди Фикман, принципно специализиран в този тип заглавия, а в каста имаме имена като Сигърни Уивър, Кристен Бел, Джейми Лий Къртис и т.н. Самият филм ни пренася в живота на PR агента Марни, която се връща у дома за сватбата на брат си, само за да открие, че той се жени за момичето, което най-много я е тормозило в гимназията. Но докато бъдещата булка "удобно" не пази спомени за всичко случило се преди години, то Марни нито е забравила, нито има намерение да забравя.

От трета на шеста позиция пада и новото предложение на M.Найт Шаямалан -  "Дявол". Лентата, в която индиецът е поверил режисурата на младото и обещаващо дуо Дрю и Джон Доудъл, разказва за петима непознати, заседнали заедно в асансьор. В кабината започват да се случват необясними неща и скоро става ясно, че някой от тях не е този, за когото се представя. За близо две седмици на екран хорър трилърът е донесъл 21,7 млн. долара печалба в САЩ (6,4 през уикенда), което показва, че и този път е малко вероятно да постигне успеха на най-открояващото се заглавие в кариерата на Шаямалан "Шесто чувство”, минало границата от половин милиард.

Като не особено успешно се очертава и поредното продължение на хитовата фентъзи сага „Заразно зло” - “Живот след смъртта”, което губи три места спрямо предишното издание на класацията и за три седмици на екран още не е успяло да избие вложените за реализацията си средства. Въпреки наличието на Мила Йовович, Али Лартър и Уентуърт Милър, познат от сериала „Бягство от затвота”, лентата е спечелила едва 52 млн. долара при бюджет от 60 от пътешествието си по екраните в САЩ и Канада. За сметка на това обаче се радва на далеч по-топъл прием в останалите страни, в които докарва приходи от още 103, 1 млн.

Следва второто анимационно предложение в топ 10 - комедията "Алфа и Омега" (4,7 млн.), насочено предимно към детската аудитория, въпреки че разказва за любовните взаимоотношения между два вълка от различни враждуващи племена. В петата си седмица на екран крими драмата "Обирджии", в която блестят имената на Пол Уокър, Хейдън Кристенсен, Зоуи Салдана, Мат Дилън и др. пък пада до деветата позиция след припечелените през уикенда 1,6 млн. долара.

Въпреки очакванията, и този път хитовият блокбъстър "Генезис”(1,2 млн.) намери място сред десетте най-гледани заглавия зад Океана. Макар и на последната позиция, първият съвместен филм на култовите Кристофър Нолан и Леонардо ди Каприо вече може да се похвали с печалба от 287 млн. от екраните в Северна Америка и Канада, в световен мащаб тя нараства до 755, 1 млн, което я превръща в един от тоталните хитове в киното тази година.

Обобщение

Очакванията за водеща позиция на „Уолстрийт 2” в боксофиса тази седмица се оправдаха, макар и не със същите цифри, които очакваха специалистите. Излъчван на 5100 екрана в 3565 локации в САЩ, финансовият трилър не донесе очаквания крах на холивудската борса, спечелвайки само 19 млн. в дебютния си уикенд, но пък от друга страна това и не е чак толкова слаб резултат за ориентирано към по-възрастна аудитория предложение.

Статистиката показва, че това действително е така - 65% от зрителите се оказват над 30-годишна възраст и в семейни взаимоотношения. Сравнението с оригинала, който сам по себе си вече има статус на "легендарен" в света на киното може и да е неизбежно, но не цифрите могат да дадат най-точна насока в това отношение. През 1987 г. "Уолстрийт" стартира с 4,1 млн. през уикенда и в крайна сметка завърши с приходи от 43,8 млн. Днешната действителност обаче е твърде различна и дори и двойно по-висока печалба не би била реалистичен показател за успеха на филма.

Очаквания за 30 септември - 2 октомври

През тази седмица на екран излизат няколко много силни заглавия, но сред тях имаме един ярко очертан фаворит. Това е дългоочакваният филм на култовия Дейвид Финчър - "The Social Network", разкриващ възникването и историята на най-популярната социална световна мрежа Facebook.

Въпреки, че в каста почти отсъстват познати имена с изключение на епизодичните появи на поп звездата Джъстин Тимбърлейк, то очакванията са именно за безпроблемен старт и челно място сред десетте най-гледани филми в САЩ. В ролите можем да видим Джеси Ейсенбърг и Андрю Гарфийлд, който в скоро време се надява на далеч по-сериозна популярност с оглед на факта, че е избран да замени Тоби Магуайър като новия Спайдър-мен.

източник: avtora.com
Copyright © 2024 Dir.bg.