Интервю със Стивън Спилбърг за “The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn”

16.03.2011 г.
Интервю със Стивън Спилбърг за “The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn”В кратко интервю за Los Angeles Times, продуцент-режисьора Стивън Спилбърг поговори за предстоящия си триизмерен анимационен филм, “The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn”. Продукцията, чиито бюджет надвишава 100 милиона долара, е базирана на популярната едноименна комиксова поредица на белгийския писател Джорджес “Ерже” Реми.

Спилбърг продуцира лентата заедно с Питър Джаксън, а героите са озвучени от актьорите Джейми Бел, Саймън Пег, Даниел Крейг, Анди Съркис и Кари Елуис.

Действието на “The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn” ще се развива в годините преди Втората световна война, а сюжета ще разказва за репортера Тинтин (озвучен от Джейми Бел), който открива местонахождението на потънал кораб и заедно със своите приятели, включително и кучето Сноуи, решава да стигне до него на всяка цена.

Ето какво сподели Стивън Спилбърг за новата си амбициозна продукция, създадена благодарение на революционна триизмерна технология, използвана за първи път от Робърт Земекис в “Полярен експрес” и усъвършенствана по-късно от Джеймс Камерън в “Аватар”:

“Реших да направя този филм най вече, за да уважа постигнатото от Ерже. Героите, които той е създал не са базирани на съществуващи личности, но света, в който те живеят е напълно истински, а не някаква фантастична и далечна вселена. Той е използвал National Geographic за да бъде сигурен, че приключенията на героите и местата, които те посещават са възможно най-реалистични и познати на хората.

В началото смятахме да направим игрален филм, но имайки в предвид историята, в крайна сметка решихме, че филм с истински актьори би бил прекалено стилизиран и публиката трудно би го приела. Костюмите, носени от главните герои, биха изглеждали доста странно, ако трябваше да бъдат носени от актьори на снимачна площадка. Тези дрехи изглеждат доста по-добре в дигиталния свят, а не в истинския.”

Точно както Робърт Земекис и Джеймс Камерън, Спилбърг е разчитал на технологията “performance-capture”, с чиято помощ всички движения на истинските актьори се записват и прехвърлят върху техните анимирани герои. За целта, всеки един от актьорите е облечен в специален костюм с отразителни датчици, а повече от 100 камери следят всяко негово движение – от движението на челюстта до движението на краката. Веднага след това, цялата заснета информация се прехвърля автоматично на компютър, който създава дигитален двойник на актьора.

Спилбърг: “Обожавам тази технология. Благодарение на нея се чувствам като истински художник. Режисираш актьорите и после виждаш движенията им пресъздадени до абсолютна точност от компютрите. Снимаме с камери, които са не по-големи от конзолите Xbox – това ме улеснява много, защото в сравнение с игралните филми, снимачния процес протича по-бързо, по-безпроблемно и по-икономично. Не се налага да събираме екип от 500 души, и аз мога сам както да режисирам, така и да управлявам камерите. Занимавах се с много различни дейности докато снимахме. Правих неща които, като режисьор, до момента не съм правил.”

Едно от предимствата на технологията “performance-capture” е че докато камерите снимат актьорите, режисьора има възможността да наблюдава движенията им на компютърен екран в реално време.

Спилбърг: “Докато Анди Съркис се движи по сцената, аз виждам неговия дигитален герой, капитан Хадок, на компютърния екран. Всяко негово действие, физическо и емоционално, се прехвърля на героя. Не само актьорите създават героите си в реално време, но и те самите се превръщат в част от триизмерния дигитален свят. А Тинтин е страхотен, и то благодарение на Джейми Бел. Физическото, емоционално изпълнение на този герой - всичко това се дължи на таланта на Джейми. Сигурен съм че хората ще обикнат Тинтин.”

Сценарият на “The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn” е на Стивън Мофат (сериала “Доктор Кой”), Едгар Райт (“Shaun of the Dead”) и Джо Корниш (“Горещи палки”), а Катлийн Кенеди (“Туистър”) и Кен Каминс (“Операция Валкирия”) ще продуцират, заедно със Стивън Спилбърг и Питър Джаксън.

Световната премиера на триизмерната анимационна продукция ще бъде на 28-ми декември, тази година.
Copyright © 2024 Dir.bg.