Животът си тече тихо в “Местни новини

Животът си тече тихо в “Местни новини”Куойл, вдовец, станал жертва на превратностите на живота, заминава заедно с малката си дъщеричка и леля си да живее в дома на своите предци. Мистериозната къща, населена с духове и спомени от миналото, се намира близо до рибарско селце в Ню Фаундленд. Там Куойл намира работа в редакцията на местния вестник, запознава се с млада вдовица и постепенно си възвръща вкуса към живота.

След “Правилата на дома” и “Шоколад” Ласе Халстрьом отново се е заел с екранизация на сложен роман, чиято тема предполага повече размишление, отколкото развлечение. В “Местни новини” режисьорът разширява възможните гледни точки и подтиква зрителите да си дадат сметка, че животът е прекрасен, въпреки всичко. Халстрьом е умел кинотворец със завладяваща чувствителност и истински талант. Той притежава завидно търпение да наблюдава изплуването на своите персонажи на фона на една среда, обрисувана живописно и вълнуващо, както само той умее. Грубата красота на пейзажите от Ню Фаундленд е сполучливо съчетана с няколкото ексцентрични моменти на мистика и тайнственост. Мрачната атмосфера на обреченост идваща от миналото, постепенно отстъпва място на надеждата за едно ново начало.

Без да е видимо подчертано, действието е наситено с напрежение и наслагва все нови и нови елементи от интригата. Персонажите сякаш се появяват един след друг на авансцената, правейки ни съпричастни към дълбоко скритата си лична драма и после отстъпват назад, за да сторят място на следващия герой. Актьорската игра е сред най-сериозните козове на филма. Джулиан Мур е прекрасна. Джуди Денч, Скот Глен и Рис Айфънс получават чудесна възможност да демонстрират актьорския си талант. А в избора на Кейт Бланшет за ролята на бившата съпруга на Куойл няма нищо случайно. Колкото до Кевин Спейси в главната роля, той прави това, което умее най-добре  - създава образа на чувствителен, но травмиран интелектуалец, който трябва да се пребори да наложи собствената си воля над враждебния външен свят.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.