Звездите на Близкия Изток и Северна Африка на фестивала „Цветята на Корана”

27.12.2011 г.
Звездите на Близкия Изток и Северна Африка на фестивала „Цветята на Корана”Звездите на Близкия Изток и Северна Африка отново ще изгреят в киносалоните у нас в средата на януари, благодарение на фестивала „Цветята на Корана”. Четвъртото му издание ще стартира на 17 януари и ще продължи до 9 февруари в салоните на Дома на киното, Евро синема, Червената къща и Dada Cultural Bar.

Най-активно снимащата се актриса на Палестина Хиам Аббас ще бъде представена с три филма – „Изворът на жените”, „Мирал” и „Раят сега”. Първият беше част от официалната селекция на фестивала в Кан, а режисьорът Раду Михайлеану е подбрал впечатляващ актьорски състав включващ още Хафсия Херзи, Лейла Бехти, Буюна и Сабрина Уазани.

„Мирал” е отличен с две награди на фестивала във Венеция. Режисьор на филма е номинираният за „Оскар” Джулиан Шнабел, а сред актьорския състав откриваме звездата от „Беднякът милионер” Фрида Пинто и холивудските величия Уилем Дефо и Ванеса Редгрейв.

„Раят сега” на Хани Абу-Асад попадна сред петте предложения за чуждоезичен „Оскар” и спечели „Златен глобус” и „Независим дух” в същата категория”.

Звездата от най-обсъждания ирански филм тази година „Раздяла” Лейла Хатами ще бъде представена с два филма – отличеният със „Сребърен симург” за дебют „Разходка в мъглата” на Бахрам Таваколи, в който отново се снима с Шахаб Хосейни – неин партньор в „Раздяла”, и с най-новия филм на ветерана на иранското кино Дариуш Мехрджуи „Небето на Махбуб”, където дели екран със съпруга си Али Мозафа.

Един от най-успешните африкански актьори в Щатите Александър Сидиг ще бъде представен с два филма по време на четвъртото издание на фестивала „Цветята на Корана” – вече споменатия „Мирал” и романтичната история „Пътешествие до Кайро”, където му партнират любимката на Уди Алън Патриша Кларксън и звездата от последния филм на Алмодовар „Кожата, в която живея” Елена Аная.

Турската звезда Нежат Ишлер, познат от участието му във филмите „Откраднати очи” и „На прага на рая”, ще бъде представен с филма „11 без 10” на режисьора Пелин Есмер, отличен на фестивалите в Истанбул, Анкара и Тромсьо.
Copyright © 2024 Dir.bg.